ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Αντιδρούν στην εγγύηση 500.000 ευρώ τα κολέγια

20/06/2010 382 digitalcrete.gr

Ηδη το γαλλικό κολέγιο IdEF και άλλα κολέγια κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης κατά της νέας Υπουργικής Απόφασης η οποία εξειδικεύει τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης με βάση το νέο νόμο. Επίσης, κατατέθηκε αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής.

Η ως άνω αίτηση ακύρωσης γίνεται σε συνέχεια της ήδη κατατεθειμένης αίτησης ακύρωσης που αφορούσε την Υπουργική Απόφαση η οποία είχε εκδοθεί κατ’ εφαρμογήν του νόμου Στυλιανίδη, ορισμένες διατάξεις του οποίου καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν κατόπιν της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε η Commission το Νοέμβριο του 2009.

Η εν λόγω προειδοποιητική επιστολή έκρινε ότι ο νόμος Στυλιανίδη και η σχετική Υπουργική Απόφαση παραβίαζε το πρωτογενές και το παράγωγο Κοινοτικό Δίκαιο αλλά και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Oι προσφεύγοντες, με τη νέα αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ, ζητούν να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο εάν η νέα Υπουργική Απόφαση συνάδει με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Επίσης, ζητούν να εξετάσει εάν το υπουργείο Παιδείας τήρησε την υποχρέωση που έχει εκ της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ (νυν Ν. 3844/10) να κοινοποιήσει το νέο νόμο στην Commission και να αναμένει την απάντησή της σχετικά με το εάν ο νέος νόμος μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει ή κάποιες εκ των διατάξεων του πρέπει να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IdEF Εμ. Αμαργιανάκη… «εν όψει των προπαρατεθέντων και με σκοπό να τεθεί έκαστος ενώπιον των ευθυνών του, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας του να ανασταλεί και μην εφαρμοστεί η Υ.Α., με σκοπό την προστασία ημών και των φοιτητών μας και την αποτροπή του κινδύνου έκθεσης της χώρας μας σε υψηλά πρόστιμα ή/και τη διακοπή της χρηματοδότησης βάσει του Μνημονίου».

Η Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση της Αννας Διαμαντοπούλου:

* Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΚΕΜΕ τροποποιήθηκε με το
νόμο 3848/2010 (αρ. 45) και την Υπουργική Απόφαση εξειδίκευσης των κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΚΕΜΕ, προκειμένου να είναι σύμφωνο και με το Κοινοτικό Δίκαιο.

* Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των ΚΕΜΕ γίνεται πλέον από το ΕΚΕΠΙΣ και όχι από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το ΕΚΕΠΙΣ έχει την τεχνογνωσία, έχει πολύχρονη εμπειρία στον έλεγχο εκπαιδευτικών δομών, εξειδικευμένο σύστημα μηχανογράφησης και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με μητρώο αξιολογητών. Το προηγούμενο σύστημα προέβλεπε «Γραφείο Κολεγίων» χωρίς καμία υποστηρικτική δομή.

Τα κριτήρια αδειοδότησης λειτουργίας ΚΕΜΕ

* Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας: Με την παλιά Υπουργική Απόφαση η μελέτη αυτή υπογραφόταν από τον διευθυντή του Κολεγίου, ενώ τώρα υπογράφεται από οικονομολόγο κάτοχο άδειας Α’ τάξεως

* Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών: Με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, μέσω δικαιόχρησης, καθώς πρέπει να είναι εγκεκριμένο από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και να συνοδεύεται από βεβαίωση αξιολόγησής του από την εθνική αρχή διασφάλισης ποιότητας ή από αρμόδιο φορέα πιστοποίησης.

* Προσόντα διδασκόντων: Απαιτείται πτυχίο και μεταπτυχιακό. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται κατοχή πτυχίου ΑΕΙ για τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου, οι διδάσκοντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον επταετή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των ειδικών δεξιοτήτων τους.

* Κτιριακές εγκαταστάσεις: Η επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων κρίνεται βάσει των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σπουδαστών σε διδασκαλία και μελέτη. Στο επίκεντρο είναι η παρεχόμενη υπηρεσία και όχι η παράθεση τετραγωνικών μέτρων.

Συστέγαση ΚΕΜΕ με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς

* Απαγορεύεται η συστέγαση ΚΕΜΕ με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, εφόσον προκαλείται σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με τον πάροχο των επιμέρους εκπαιδευτικών υπηρεσιών, το είδος τους, το επίπεδο και τον απονεμόμενο τίτλο.

* Η συστέγαση ΚΕΜΕ με φορείς άλλης δραστηριότητας επιτρέπεται μόνο εφόσον η τελευταία είναι συμβατή με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ΚΕΜΕ.

Εγγυητική επιστολή

* Η αντικοινοτική διάταξη η οποία προέβλεπε εγγυητική επιστολή ελληνικής τράπεζας αντικαταστάθηκε με πρόβλεψη για εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας με εγκατάσταση σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. Το ύψος της παραμένει το ίδιο και κυμαίνεται στις 500.000 ευρώ.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.