Απόσυρση ηλιελαίων και στα Χανιά

Δημοσίευση: 23/05/2008 02:05
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1193 προβολές

Την άμεση απόσυρση από την αγορά, με ευθύνη των επιχειρήσεων, όλων των ηλιελαίων, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και το βαθμό επιμόλυνσης ζητά ο ΕΦΕΤ με νεώτερο έγγραφό του.

“Για τον λόγο αυτό”, όπως σημειώνει η Διεύθυνση Εμπορίου, «επιβάλλεται:

• Όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που κατέχουν και πωλούν πάσης φύσεως ηλιέλαια να τα αποσύρουν και να τα επιστρέψουν στους προμηθευτές τους.
• Όλα τα καταστήματα ομαδικής εστίασης εφόσον κατέχουν οποιοδήποτε ηλιέλαιο να το επιστρέψουν επίσης στους προμηθευτές τους.
• Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί οποιοδήποτε ηλιέλαιο παρακαλούνται να μην το καταναλώσουν και να το καταστρέψουν».

Η Διεύθυνση Εμπορίου Χανίων σημειώνει ότι πραγματοποιεί καθημερινούς εντατικούς ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις (ποινικές και διοικητικές).

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλέφωνα Διεύθυνσης Εμπορίου: 2821092453, 2821095113, 2821097811.

ΤΟ ΜΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στο διατροφικό σκάνδαλο αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕΡΑ) Χανίων. Όπως επισημαίνει, «συγκλονίζεται η ελληνική κοινωνία από την ελεύθερη κυκλοφορία επιμολυσμένων τροφίμων και ηλιελαίου από ορυκτέλαιο. Έως και 45.000 τόνοι νοθευμένου ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης κυκλοφόρησαν στην Ε.Ε. και 4.000 τόνοι έφτασαν μέχρι το πιάτο στη χώρα μας. Η κυβέρνηση απάντησε με αλλαγή προσώπων στον ΕΦΕΤ και αλλαγές στη δομή του κρατικού ελέγχου στα τρόφιμα. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ευθύνες της ΝΔ. Την ίδια ώρα όμως ευνοείται η ασυδοσία των επιχειρήσεων τροφίμων αφού δεν υπάρχει μητρώο αντίστοιχων επιχειρήσεων. Δηλαδή κάθε επιχείρηση χωρίς κόστος μπορεί να διοχετεύει στην αγορά κάθε είδους τοξικών ή άλλων ουσιών στα τρόφιμα. Η "ελεύθερη αγορά" τους είναι και τοξική αγορά και η "αυτορρύθμιση της αγοράς" σημαίνει καρτέλ τροφίμων, όπως του γάλακτος», τονίζει το ΜΕΡΑ Χανίων.

Και προσθέτει: «Η απουσία κράτους που επιβεβαιώνεται στο φως των γεγονότων συνιστά πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση αλλά και πολιτική επιλογή της όπως και του ΠΑΣΟΚ. Ο κρατικός έλεγχος αδυνατεί να βάλει φραγμό και σταματά εκεί που ξεκινά η κερδοφορία. Άλλωστε αυτής της κερδοφορίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπήρξαν εγγυητές έτσι ώστε σήμερα οι επιχειρήσεις να αποσύρουν τα ηλιέλαιά τους αλλά αύριο να συνεχίζουν να πωλούν ασύδοτα. Την ίδια ώρα όλα αυτά τα "πιστοποιημένα προϊόντα" ψαλιδίζουν το λαϊκό εισόδημα. Ο καταναλωτής "πειραματόζωο" πληρώνει αδρά για τα πειράματα πάνω του! Αλλά και ο ευρωπαϊκός κανονισμός τροφίμων, στη λογική της Ε.Ε. αδυνατεί να σταματήσει τα διατροφικά σκάνδαλα σήμερα και στο παρελθόν», σημειώνει το ΜΕΡΑ Χανίων.

ΑΚΟΑ:
“Ποιοι έλεγχοι στα τρόφιμα;”
“Η αποπομπή του προέδρου του ΕΦΕΤ επιβεβαιώνει αυτό που όλος πια ο κόσμος ξέρει: στο πιάτο μας μπορούν να μπαίνουν ανεξέλεγκτα τροφές που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας (ωφελώντας συστηματικά τα κέρδη των επιχειρήσεων).

Από τους πέντε τυπικά υφιστάμενους ασυντόνιστους, ελεγκτικούς μηχανισμούς κανείς δεν έχει τη συνολική εποπτεία και την τελική ευθύνη για τον έλεγχο της καταλληλότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να οργιάζει η αυθαιρεσία και η ανευθυνότητα".
Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) και προσθέτει: "Η αδιαφορία της πολιτείας για την υγεία των πολιτών κορυφώθηκε με την ουσιαστική κατάργηση των προληπτικών ελέγχων και την ανάθεση της ευθύνης στους ίδιους τους ελεγχόμενους (υπό την κυριαρχία του πνεύματος της «απελευθερωμένης» αγοράς). Οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα από το νόμο να κάνουν καθημερινούς ελέγχους στην πηγή είναι, τελικά, οι παραγωγοί και έμποροι των προϊόντων. Και όπως αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, απλώς δεν τους κάνουν. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, κανένας έγκυρος δημόσιος φορέας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Αντίθετα, από επίσημα χείλη αναπτύσσεται ήδη η θεωρία περί... αποδεκτών επιπέδων παρουσίας μηχανέλαιου στα τρόφιμα!
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Δεν θα τους αφήσουμε να πιστέψουν ότι ξέμπλεξαν διώχνοντας τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κι αφήνοντας όλα τα άλλα ίδια κι απαράλλαχτα. Ακόμη και υπουργοί να καρατομηθούν, δεν μπορούμε να ηχυσάσουμε. Η ευθύνη ελέγχου πρέπει να περάσει σε έναν ισχυρό, αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί στο βάρος της αποστολής του και κοινωνικά ελεγχόμενο (από τη Βουλή, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ενώσεις καταναλωτών κ.λπ.) δημόσιο φορέα.

Οι έλεγχοι οφείλουν να είναι προληπτικοί και στην πηγή (παραγωγή, εισαγωγή, χονδρεμπόριο). Να μπει τέρμα στην ασυδοσία όσων κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας όλων μας, πολύ πριν φτάσουν τα τρόφιμα στο ράφι. Η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους και τις θεωρίες ασυδοσίας της αγοράς".

Πηγή: haniotika-nea.gr