Στη δίνη της νέας γρίπης βρίσκεται η Ουκρανία, με τον τελευταίο απολογισμό σε νεκρούς να ανέρχεται στους 80, με τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιουσένκο να απευθύνει έκκληση προς τον ΟΗΕ για οικονομική βοήθεια προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί με εμβόλια.
Η πρωτοφανής εξάπλωση του ιού έχει επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια, με τη Ρουμανία και την Πολωνία να προσπαθούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα. Μάλιστα, η γκάφα του Ρουμανού υπουργού Υγείας Αντριάν Στρέινου – Σέρσελ, που δήλωσε γεμάτος σιγουριά ότι «θα υπάρξουν πάνω από 20.000 νεκροί από τη γρίπη», τρομοκράτησε τους Ρουμανούς που συνωστίζονται στα νοσοκομεία για προληπτικούς λόγους.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ουκρανία θέτει εν αμφιβόλω και τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Ουκρανία για τα μπαράζ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει κανονικά στις 18 Νοεμβρίου, κεκλεισμένων των θυρών. Πάντως, οι Ουκρανοί σκέφτονται και το ενδεχόμενο να μοιράζουν μάσκες σε όσους από τους «θαρραλέους» φιλάθλους βρεθούν στο γήπεδο του Κιέβου.



