Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ - Ολοήμερα τα νοσοκομεία

Δημοσίευση: 02/07/2010 01:07
Συντάκτης: digitalcrete.gr
362 προβολές

Με επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των ιδιωτικών φορέων ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας με σχέδιο νόμου και εγκρίθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ καθιερώνουν την ολοήμερη λειτουργία τους με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια επισκέψεων, διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.

Οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, οι πανεπιστημιακοί ιατροί, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και το αντίστοιχο επικουρικό προσωπικό μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ολοήμερη λειτουργία.

Η δαπάνη βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρία. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των οποίων θα καλύπτεται η αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Τα έσοδα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος, την αμοιβή επιπλέον εφημεριών, υπερωριακής απασχόλησης και επικουρικού προσωπικού, καθώς και για την αναδιανομή στο εσωτερικό των Υγειονομικών Περιφερειών για την αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων του ΕΣΥ.

Προβλέπονται ακόμη αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, καθώς μπαίνει «φρένο» στα ιδιωτικά τους ιατρεία: Από 1ης Ιανουαρίου 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.

Σε όλα τα παραπάνω προβλέπεται και σύστημα ελέγχου της εφαρμογής και της τήρησης των όρων συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία επιτρέπει τη συγχώνευση ή και την καθολική κατάργηση νοσοκομείων με Προεδρικό Διάταγμα.