Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, από την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί καταδρομείς εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα της Δευτέρας (31/05). Για 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνουν λόγο τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, έκανε λόγο για δύο.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, δήλωσε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των Ελλήνων.
Τα έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες απέπλευσαν από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα την Κυριακή (30/05), προσπαθώντας να προσεγγίσουν τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό λαό.
Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση έγινε από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί καταδρομείς ανέβηκαν στα σκάφη και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.
Όπως τονίζει το ισραηλινό Κανάλι 10, “άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά από επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.
ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές”.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε ότι οι φιλο-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές που βρίσκονται επί του διεθνούς “στολίσκου της ελευθερίας” αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές, πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.
“Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς'', ανέφερε ο ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:
“Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω”.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει, ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας, αν χρειαστεί, το στολίσκο, εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.



