Το κεφάλι μέσα για τον “Κωστίκα”, έναν από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από τα ξημερώματα τη δουλειά, έχοντας ως πρώτο στόχο το σταθμό της Ανάληψης.
Ο 87 μέτρων μήκους μετροπόντικας, ο οποίος δουλεύει με εξισορρόπηση εδαφικής πίεσης, δηλαδή σκάβει και χτίζει παράλληλα, δουλεύει 30 μέτρα κάτω από τη γη. Έχει ήδη σκάψει από το Νέο σιδηροδρομικό σταθμό έως το συντριβάνι, απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, διανοίγοντας δύο σήραγγες. Η γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, θα έχει συνολικό μήκος 9,6 χιλιομέτρων, 13 σταθμούς και θα είναι διπλής κατεύθυνσης.
«Ο μετροπόντικας θα σκάβει συνεχώς πλέον, με πρώτο στόχο την Ανάληψη και το σταθμό Πατρικίου, Σόλωνος με Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής του έργου, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Το πρόβλημα που είχε προκύψει στην Ανάληψη με την κατασκευή του σταθμού φαίνεται να λύθηκε μετά από αναπροσαρμογή της μελέτης.
Συγκεκριμένα, ο σταθμός χωροθετήθηκε στην οδό Δελφών, μεταξύ της ΜάρκουΜπότσαρη και της Πέτρου Συνδίκα, στο ύψος του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, όπου όμως το σημείο είναι εξαιρετικά στενό.
«Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης χώρου από το νοσοκομείο Αφροδισίων προκειμένου να κλείσουμε την είσοδο του νοσοκομείου από την οδό Δελφών και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο κόσμος θα εξυπηρετείται από την άλλη είσοδο, στην οδό Χαλκιδικής», ανέφερε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Ο μετροπόντικας, που άρχισε να σκάβει από το πρωί, θα περάσει υπογείως του ΠαπάφειουΟρφανοτροφείου χωρίς να έχουν προηγουμένως γίνει οι υποδομές για την κατασκευή σταθμού μετά την εμπλοκή, που έχει δημιουργηθεί.
Ειδικότερα, το Συβμούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής κοπής 12 δέντρων μετά την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση του Παπάφειου, στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η προσφυγή αναμένεται να εκδικαστεί στις 22 Νοεμβρίου.
«Εντατικοποιούνται οι ρυθμοί κατασκευής στους σταθμούς Ευκλείδη και Φλέμινγκ με την τοποθέτηση δεύτερης βάρδιας», σημείωσε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως γίνονται εργασίες σε όλους τους σταθμούς εκτός από τη Βούλγαρη και τη Νέα Ελβετία, όπου ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις. «Όσον αφορά τους σταθμούς Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας και Συντριβανίου, είναι δεσμευμένοι από την αρχαιολογική υπηρεσία για έρευνες», κατέληξε.



