Παράνομη η απαγόρευση της μπούρκας

Δημοσίευση: 09/03/2010 10:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
414 προβολές

Ως παράλογη καταπάτηση του δικαιώματος της προσωπικής επιλογής χαρακτηρίζει την κατάργηση του μπούρκας στην Ευρώπη, ο Τόμας Χάμαρμπεργκ, επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά στο «αντι-μουσουλμανικό» κύμα που έχει πλήξει τελευταίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία, τη Δανία και την Ελβετία να πρωτοστατούν, ο Χάμαρμπεργκ υποστηρίζει πως η απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν μπούρκα φέρνει σε άσχημη θέση τις μουσουλμάνες που ζουν εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

«Η απαγόρευση της μπούρκας απελευθερώσει καμία καταπιεσμένη γυναίκα, αντίθετα μπορεί να τις ενισχύσει το αίσθημα αυτό» υποστηρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος και συνεχίζει: «Μια γενική απαγόρευση παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων».

Μάλιστα, ο Χάμαρμπεργκ τονίζει πως δε πως σε καμία περίπτωση η μπούρκα δεν υποβαθμίζει τις δημοκρατικές αρχές μιας χώρας, ίσα ίσα που ενισχύει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών ως προς την ελευθερία της έκφρασης.