Παρέμβαση εισαγγελέα - Υποχώρησαν οι βενζινοπώλες

Δημοσίευση: 27/07/2010 06:07
Συντάκτης: digitalcrete.gr
227 προβολές

Δικογραφίες σε βάρος αυτών που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των φορτηγών και των βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιρειών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης αναμένεται να σχηματιστούν μετά από εντολή που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (27/7) στην Αστυνομία, ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Ευάγγελος Μαδεμλής. Πάντως, οι απεργοί φαίνεται ότι δεν πτοούνται, ενώ οι πρατηριούχοι υποχώρησαν, λέγοντας πως θα εξαντλήσουν "κάθε περιθώριο διαλόγου με την κυβέρνηση".

Αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς μεταφορών, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, που έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας, δημιουργούν προσκόμματα στην ελεύθερη διέλευση και ανεφοδιασμό των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης από και προς τα διυλιστήρια.

Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου των απεργών, Γιάννης Γιαβρίδης, αρνήθηκε νωρίτερα ότι πραγματοποιείται αποκλεισμός των εγκαταστάσεων φόρτωσης. Μεμονωμένες φορτώσεις βυτιοφόρων και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, με μικρές ποσότητες καυσίμων και LPG (υγροποιημένο αέριο), επιτράπηκαν τη Δευτέρα (26/7).

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι απεργοί
Το μεσημέρι (27/7), σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου των Βυτιοφορέων, Άγγελου Φάλαρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, ενώ, όπως υποστήριξε, από τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν μέχρι τώρα, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο, καθώς, όπως τόνισε, απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα. Οριστική απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων θα ληφθεί αργά το απόγευμα.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηρίων έχει στεγνώσει από καύσιμα. Στα ελάχιστα που διαθέτουν ακόμη καύσιμα παρατηρούνται μεγάλες ουρές από ιδιοκτήτες ΙΧ που προσπαθούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα φυγής των αδειούχων του Αυγούστου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, ενώ είχε ανακοινωσει επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, δηλαδή την Τετάρτη (28/7), στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, πήραν πίσω αυτήν την ανακοίνωση, λέγοντας πως θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση.

Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από χώρους συνάθροισης κοινού, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, ανυποχώρητη στις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην αγορά εμφανίζεται η κυβέρνηση, δηλώνοντας ωστόσο ανοιχτή στο διάλογο. «Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση γιατί κάποιοι κέρδιζαν και έχανε η χώρα. Ήρθε η ώρα να κερδίζουν και αυτοί αλλά και η χώρα», τόνισε εχθές (26/7) ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Σημείωσε ακόμα πως η απεργία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά, όπως τόνισε, ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προήλθε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κέρδος το 3ετες μεταβατικό στάδιο και όχι το απευθείας άνοιγμα του επαγγέλματος.

Στο σχέδιο νόμου, οι τιμές που είχαν αρχικά οριστεί έφταναν για φορτηγό έως 40 τόνους τις 94.000 ευρώ, ενώ μετά τις διαπραγματεύσεις καθορίστηκε στις 71.500. Αντίστοιχα, ενώ η ανώτατη τιμή για βυτιοφόρο έφτανε τις 192.000 ευρώ, στο νομοσχέδιο διαμορφώνεται στις 112.000. Το μεταβατικό διάστημα, από 5 χρόνια που ήθελε η ελληνική πλευρά, κατέβηκε στα τρία, ενώ η καταβαλλόμενη εισφορά θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι το 2013, οπότε και θα μηδενιστεί.

Μπλόκο στον ανεφοδιασμό

Οι συνθήκες εφοδιασμού της αγοράς επιδεινώθηκαν, καθώς οι απεργοί μεταφορείς δεν επιτρέπουν ούτε στα ΙΧ βυτιοφόρα, ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων, να μεταφέρουν καύσιμα από τα διυλιστήρια προς τα πρατήρια.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα, οπότε τα ΙΧ βυτιοφόρα κινήθηκαν έστω και με δυσκολίες, σήμερα το πρωί (27/7) επετράπη ο εφοδιασμός μόνο κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, κλπ.). Στα λιγοστά πρατήρια που έχουν ακόμη αποθέματα καυσίμων, σχηματίζονται και πάλι ουρές. Τα ΙΧ βυτιοφόρα δεν επαρκούν πάντως για την πλήρη κάλυψη της αγοράς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 έναντι 1500 ΔΧ αυτοκινήτων οι ιδιοκτήτες των οποίων απεργούν.

Εκτός από τα καύσιμα, ελλείψεις αναμένεται να εμφανιστούν τις προσεχείς μέρες και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς θα σταματήσει η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών.