Σκηνές ντροπής διαδραματίστηκαν στην Ακρόπολη, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαμαρτυρόμενων συμβασιούχων, που έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο από την Τετάρτη (13/10). Λίγο πριν, οι άνδρες των ΜΑΤ, έχοντας πάρει εντολή "εκκαθάρισης", κατάφεραν να "ξεκλειδώσουν" τον αρχαιολογικό χώρο και να μπουν στο εσωτερικό του. Μάρτυρες της κατάστασης... δεκάδες τουρίστες, που απαθανάτισαν την επίσκεψή τους στο ελληνικό μνημείο.
Ένας απεργός συμβασιούχος, οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Στο σημείο μετέβη και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση για "βεβήλωση του ιερού χώρου".
"Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης", δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων, Νίκος Χασομέρης.
Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν μάλιστα στην είσοδο του μνημείου της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Την Τετάρτη (13/10) ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ν. Γύζης, μετέβη στο χώρο, προκειμένου να πειστούν οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι να αποχωρήσουν.
Με κεντρικό σύνθημά τους “δε θα πληρώσουμε εμείς τα λάθη τους”, οι συμβασιούχοι ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και μη απόλυση των έκτακτων υπαλλήλων.
"Το υπουργείο διαθέτει 4.000 κενές οργανικές θέσεις'', δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, Ν. Χασομέρης, τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν έως το τέλος του μηνός, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 το πρωί της Πέμπτης (14/10) ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, δήλωσε πως βάσει νόμου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Epeisodia stin Akropoli
Γ. Νικητιάδης για Ακρόπολη: Κανείς δε δικαιούται να κλείνει την Ακρόπολη
“Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν”, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη, σχετικά με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης κι όταν ο ερωτών βουλευτής είπε πως όλοι αναφέρονται στην κατάληψη της Ακρόπολης αλλά κανένας δεν λέει πως το Μουσείο του Ηρακλείου είναι κλειστό πεντέμισι χρόνια.
Φ. Σαχινίδης : Απαράδεκτες οι εικόνες – Απαράδεκτοι όσοι τις προκαλούν
“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και “κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας”, καθώς και “απαράδεκτους”, “όσους” - όπως είπε - “προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμιση της χώρας”.
Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στη Βουλή παρεμπιπτόντως για το θέμα αυτό - στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή - και εξ αφορμής της τοποθέτησης του ερωτώντος βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή.
Ο κ. Χαλβατζής είπε πως την Πέμπτη (14/10) πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί "τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα”.
“Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη [και] έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη; Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι”, ζήτησε ο κ. Χαλβατζής.
Απαντώντας, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε τον σεβασμό του ως προς το σκέλος των απόψεων του βουλευτή σχετικά με το τοπίο των αεροπορικών εταιριών, όπως τις εξέφρασε στην ανάπτυξη της ερώτησής του, τόνισε όμως ότι διαφωνεί “κάθετα” μαζί του με την τοποθέτησή “σχετικά με την εικόνα που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που προσβάλλει και δυσφημεί τη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση”.
“Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη”, είπε ο κ. Σαχινίδης.
Epeisodia stin Akropoli
Τα διεθνή μέσα για τα επεισόδια
Ήταν απλά θέμα χρόνου, οι εικόνες που διαδραματίστηκαν έξω από την Ακρόπολη, να κάνουν το γύρο του κόσμου. Μπροστά στα επεισόδια ήταν άλλωστε δεκάδες τουρίστες, αλλά και δημοσιογράφοι ξένων πρακτορείων ειδήσεων.
“Tα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που έχει κλείσει την είσοδο στην Ακρόπολη –το πιο γνωστό μνημείο της Ελλάδας– διεκδικώντας την καταβολή των μισθών των τελευταίων δύο ετών”, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Associated Press.
Το Reuters κάνει λόγο για 150 διαδηλωτές που έχουν ταμπουρωθεί στον Ιερό Βράχο εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν.
“Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν την αστυνομία να κυνηγά τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού γύρω από το αρχαίο μνημείο”, μεταδίδει στη διαδικτυακή του τοποθεσία το BBC.
Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, τα ΜΑΤ έχουν μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο με στόχο να ελευθερώσουν την είσοδο αποκαθιστώντας την πρόσβαση σε αυτόν. “Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος μιας πρωτοφανούς κρίσης χρέους και μόλις πριν από λίγους μήνες γλίτωσε από τη χρεοκοπία”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Για να μειώσει τα έξοδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει επιβάλει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και έχει παγώσει τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα”, συμπληρώνει.
Για δεκάδες τουρίστες που περιμένουν καρτερικά έξω από τη σφραγισμένη πύλη του αρχαιολογικού χώρου με την ελπίδα να θαυμάσουν από κοντά το παγκόσμιο μνημείο κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα The Independent στον ιστότοπό της.



