Εννιά νεκροί και 84 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πτώσης αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών κοντά στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία οι έξι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με το BBC, τρεις από τους νεκρούς ανήκουν στο προσωπικό του αεροσκάφους. Τα πτώματά τους παραμένουν στο πιλοτήριο, όσο οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως ενημέρωσε αρμόδια εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, συνολικά 84 επιβαίνοντες του αεροσκάφους μεταφέρθηκαν σε 11 νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Από αυτούς, οι έξι βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάταση, άλλοι 25 είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ 24 έπιβάτες έχουν ελαφρά τραύματα.
Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο τύπου Boeing 737-800 εκτελούσε την πτήση 1951 από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο Σίπχολ της Ολλανδίας και σε αυτό επέβαιναν 126 άτομα - μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος - και 7 μέλη του πληρώματος.
Το αεροπλάνο φέρεται να προσέγγιζε το διάδρομο προσγείωσης, όταν εντοπίστηκε βλάβη, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε διπλανό χωράφι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσε να συμβεί εκείνη την ώρα είναι να μπλοκάρει ο κινητήρας. Κατά τη συντριβή στην περιοχή του αεροδρομίου υπήρχε ελαφρά ομίχλη. Πάντως, απαντήσεις για το γιατί έγινε η συντριβή, αναμένεται να δώσουν οι καταγραφείς στοιχείων της πτήσης, οι οποίοι θα σταλούν για ανάλυση.
Ακόμη δεν είναι επίσης γνωστές οι εθνικότητες θυμάτων και τραυματιών, καθως όπως τόνισε ο δήμαρχος του δήμου Χάαρλεμέρμέερ, Μίχελ Μπετσούγκεν «πρώτη προτεραιότητα έιναι η παροχή βοήθειας». Σύμφωνα με το BBC οι συγγενείς των θυμάτων έχουν μεταφερθεί σε αθλητικό κέντρο της περιοχής, ενώ έκτακτη πτήση θα μεταφέρει και άλλους συγγενείς από την Τουρκία στην Ολλανδία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Τουρκικών Αερογραμμών, Καντάν Καρλιτεκίν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το αεροπλάνο είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε. «Ελέγξαμε τα πιστοποιητικά του αεροπλάνου και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ως προς τη συντήρησή του» σημείωσε.
Ο τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε οτι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν περισσότερες απώλειες πρόκειται για «θαύμα». «Καθώς το αεροπλάνο συνετρίβη σε μαλακή επιφάνεια και δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, οι απώλειες έμειναν σε μικρά επίπεδα» είπε.
Επιβάτης που μίλησε στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV δήλωσε πως ανακοινώθηκε οτι ξεκινά η διαδικασία προσγείωσης όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στα 600 μέτρα από το έδαφος. «Ξαφνικά βρεθήκαμε σε ασταθή πτωτική πορεία σαν να είχαμε πέσει σε μία δίνη. Η ουρά του αεροπλάνου χτύπησε το έδαφος» πρόσθεσε.
Συγκεχυμένες αναφορές για τα θύματα
Αξίζει να σημειωθεί οτι για αρκετή ώρα συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων, καθώς η ολλανδική τηλεόραση έκανε λόγο για πέντε νεκρούς ενώ BBC, CNN και άλλα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για εννέα. Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αρχικά διέψευσε οτι υπήρχαν θύματα ενώ αργότερα είχε δηλώσει ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν έως και επτά νεκροί.
Νωρίτερα, το τουρκικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, κάτι που είχε διαψεύσει ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας. "Αυτό το ατύχημα ευτυχώς δεν προκάλεσε κανένα θάνατο" είχε δηλώσει ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών Τεμέλ Κοτίλ είχε επιβεβαιώσει ότι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος επέζησαν της συντριβής.
"Η πλειοψηφία των επιβατών τραυματίστηκε, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δεν χτύπησαν" δήλωσε ο Mustafa Bahcecioglu, ο οποίος είναι μεταξύ των επιζώντων.
Σημειώνεται οτι το Σίπχολ είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη. Το τελευταίο αεροπορικό δυστύχημα με σκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών είχε γίνει το 2003, όπου 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία.
Πηγή: cosmo.gr