Το απεργιακό δελτίο της εβδομάδας

Δημοσίευση: 16/03/2010 05:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
623 προβολές

Σε νέες κινητοποιήσεις κατά των εξαγγελιών των νέων οικονομικών μέτρων προχωρούν οι εργαζόμενοι, με την ΑΔΕΔΥ να διοργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη (16/3) στα Προπύλαια, στο οποίο συμμετέχουν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ (18:00), ενώ απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα (15/3), εκτός από το συλλαλητήριο της Τρίτης (16/3), αποφάσισε και τη διεξαγωγή νέου συλλαλητηρίου στις 23 Μαρτίου, ενώ αναμένεται απόφαση και για την κήρυξη νέας απεργίας.

Στο μεταξύ, σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προχωρούν από την Τρίτη (16/3) οι νοσοκομειακοί γιατροί, στα πλαίσια διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών.

Από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται διαβεβαιώσεις πως θα καταβληθούν άμεσα οι εφημερίες του Δεκεμβρίου, αποδίδοντας την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στην κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από πρώην εργαζόμενους της Ολυμπιακής.

Παράλληλα, σε 48ωρη απεργία από την Τρίτη (16/3) προχωρά η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ, με επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 2 τα ξημερώματα. Χειρόφρενο πρόκειται να τραβήξουν και οι οδηγοί ταξί την προσεχή Πέμπτη (18/3).

Ο σχεδιασμός της ΓΕΝΟΠ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνειδητά δεν ήθελε να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους καταναλωτές. Άλλωστε, βάσει δηλώσεων του προέδρου του συνδικάτου, Νίκου Φωτόπουλου, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η ΓΕΝΟΠ απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση «πριν να είναι αργά να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαθιστούν την τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης», τονίζοντας πως «η απεργία γίνεται για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για την αναστολή των προσλήψεων στη ΔΕΗ».

Ρολά κατεβάζουν την Πέμπτη (18/3) και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως αποφασίστηκε από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου, προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

Οι κάτοχοι πρατηρίων καυσίμων αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.