Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία που σαρώνει τα Βαλκάνια

Δημοσίευση: 21/02/2009 01:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
490 προβολές

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη Σερβία, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού που «σαρώνει» τα Βαλκάνια. Πολλές οι ζημιές στις υποδομές, μεγάλη δυσχέρεια στις μετακινήσεις λόγω κλειστών δρόμων, ενώ πάνω από 150 περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Βουλγαρία.

Αναλυτικά, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες βρέθηκαν αποκλεισμένοι σ' αυτοκινητόδρομο στη Σερβία καθώς σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετός πλήττουν μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων. Στην ανατολική σερβική πόλη Ποζάρεβατς, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε από το κρύο μέσα στο σπίτι του ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην ορεινή περιοχή της Σιένιτσα στη νοτιοδυτική Σερβία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η θερμοκρασία έπεσε στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Βελιγράδι με τη Νις, στη νότια Σερβία, έχουν κλείσει ενώ απομακρυσμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα για τρίτη μέρα στην κεντρική Σερβία. Οδοί που συνδέουν το Βελιγράδι με τα σύνορα της Ρουμανίας έχουν επίσης κλείσει, ανακοίνωσε η σερβική Ένωση Αυτοκινητιστών.

Στη Βουλγαρία, τουλάχιστον 156 πόλεις και χωριά στις βόρειες περιοχές της χώρας ήταν το πρωί χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας προκαλώντας το κλείσιμο ενός λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα και πολλών ορεινών διαβάσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, τα καλώδια ηλεκτροδότησης του βορείου δικτύου υπέστησαν ζημιές από τις χιονοπτώσεις.

Στο Μαυροβούνιο, δεκάδες τοπικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του λιμανιού Μπαρ στην Αδριατική και της πόλης Ούλτσινι στα αλβανικά σύνορα.

Στην Κροατία, μερικοί δρόμοι στις ορεινές περιοχές παραμένουν κλειστοί ενώ έχουν διακοπεί οι πλόες των οχηματαγωγών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και μερικά νησιά της Αδριατικής.

Στη βόρεια Αλβανία, χιονοστιβάδα απέκλεισε την Πέμπτη 13 αυτοκίνητα, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να μεταφέρει ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές.

Οι αρχές στο Κόσοβο ανακοίνωσαν ότι το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για περίπου 100 τροχαία ατυχήματα το τελευταίο 24ωρο, σε 16 από τα οποία υπήρξαν τραυματίες.

Πηγή: cosmo.gr