Χιλιάδες προσκυνητές στην Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία

Δημοσίευση: 12/08/2010 12:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
264 προβολές

Με κάθε μεταφορικό μέσο αναμένεται να φτάσουν οι χιλιάδες προσκυνητές στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία, όπου μετά από 88 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί “ιστορική” θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι τοπικές αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν τις διαδικασίες, αφού η τουριστική κίνηση, για προσκυνηματικούς λόγους, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές», που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων (11/08), στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας, την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά, η πληρότητα φτάνει το 100% , ενώ όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις, όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.

Η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που αναχωρεί το απόγευμα του Σαββάτου από την Κωνσταντινούπολη για την Τραπεζούντα, θα πλαισιώσει, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο ποντιακής καταγωγής μητροπολίτης Δράμας, Παύλος (πρώην ηγούμενος της μονής της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου), ο οποίος θα ταξιδέψει, σήμερα το βράδυ, μαζί με άλλους προσκυνητές (δημάρχους ποντιακής καταγωγής, μέλη ποντιακών σωματείων), με απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη για την Τραπεζούντα.

Στο συλλείτουργο θα συμμετάσχει, επίσης, και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, επίσκοπος Τύχων. Την πατριαρχική συνοδεία θα πλαισιώνουν, επίσης, δύο ιερείς και δύο διάκονοι. Στην τελετή θα παραστούν και ιερωμένοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Τα ξημερώματα της Κυριακής αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Τραπεζούντα με πτήση "τσάρτερ" μια ακόμη αποστολή προσκυνητών -όπως πέρυσι και πρόπερσι- που διοργανώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ), συντονιστής της Ε’ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης. Αντίστοιχα, θα υπάρξουν άλλες πτήσεις "τσάρτερ", την ίδια μέρα, μία από τη Μόσχα και μία από το Ροστόφ, με τις οποίες θα μεταφερθούν Ρώσοι προσκυνητές και ιερωμένοι.

Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού.

Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες.

Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της Μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες.

Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς των Ποντίων ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. (380- 386 μ.Χ.) στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμον Βασίλειος και Σωτήρχος), που κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή στην κατωφέρεια του βουνού, σε υψόμετρο 1.063 μέτρων.

Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά (Εις του Μελά, Σου-Μελά). Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορική εικόνα της Παναγίας των Ποντίων φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ευαγγελιστή Λουκά. Έγινε τους πρώτους αιώνες γνωστή ως «Αθηνιώτισσα» και μεταφέρθηκε από τους αγγέλους στο ιστορικό μοναστήρι, όπου παρέμεινε σε περίοπτη θέση μέσα στην κόχη, που γύρω της χτίστηκε το καθολικό της μονής.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και η πρώτη ενέργεια για να επιστραφούν τα κειμήλια έγινε οκτώ χρόνια αργότερα. Είχε στο μεταξύ υπογραφεί η ιστορική συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, στην Άγκυρα, το 1930, από τις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ισμέτ Ινονού.

Μετά την επίσκεψη του Ινονού στην Αθήνα, το 1931, δόθηκε το «πράσινο φως» να μεταβεί ο πρώην μοναχός της μονής (και τότε πρεσβύτερος του Ι.Ν. του Αγίου Θεράποντα Τούμπας Θεσσαλονίκης) ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, με συνοδεία Τούρκων αστυνομικών, στο Όρος Μελά και να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια, που ήταν κρυμμένα μέσα σ' ένα κιβώτιο, σε κόχη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σουμελά, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Η εικόνα επέστρεψε τον Οκτώβριο του 1931, φυλάχθηκε για είκοσι χρόνια στο βυζαντινό μουσείο της Αθήνας και μετά την ίδρυση του ομώνυμου σωματείου και της νέας μονής στις πλαγιές του Βερμίου, το 1951-52, μεταφέρθηκε εκεί και εκτίθεται κάθε Δεκαπενταύγουστο σε λαϊκό προσκύνημα.