Με σχεδόν «πασχαλινό» καιρό θα γιορτάσει η Ελλάδα τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται μαζική για το τριήμερο των γιορτών.
Και όλα αυτά τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο συνεχίζονται, προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τους Ευρωπαίους από το Σάββατο το πρωί.
Πίσω στην Ελλάδα, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο καιρός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκτός του πνεύματος των γιορτών, αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ξημερώσει μια ηλιόλουστη ημέρα.
Το τηλεγραφικό μήνυμα της ΕΜΥ λέει: «Ο καιρός θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα». Ίσως βρέξει το απόγευμα στα Βόρεια της χώρας, όμως η υπόλοιπη Ελλάδα θα γιορτάσει με ήλιο και αραιές νεφώσεις.
Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής
Για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα τα απαραίτητα ψώνια για τη γιορτή του Χριστουγέννων, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.
Υπενθυμίζουμε πως αν σας αρέσει το ψωμί, οι φούρνοι το τριήμερο θα είναι κλειστοί, οπότε την Πέμπτη θα πρέπει να προμηθευτείτε τόσο όσο να σας φτάσει για 4 ημέρες. Τέλος, η βαρβάκειος αγορά θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Τα μέτρα της τροχαίας
Σχετικά μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των εκδρομέων που θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα εκτός της μόνιμης κατοικίας του, με την Τροχαία να εξαγγέλλει ειδικά μέτρα για την κυκλοφορία στις βασικές Εθνικές Οδικές αρτηρίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ενημέρωση από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:
• Σε ολόκληρη την επικράτεια θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε επιφυλακή: Το βασικό εθνικό οδικό δίκτυο θα αστυνομεύεται σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα από περιπολικά οχήματα και μοτοσικλέτες.
• Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα ελέγχει την κυκλοφορία κατά τις ώρες αιχμής.
• Έντονη τροχονομική παρουσία θα υπάρχει και στον αστικό ιστό κοντά σε εμπορικά κέντρα, σε εμπορευματικούς σταθμούς, σε σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς (ΟΣΕ) και όπου αλλού παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα πεζών και οχημάτων.
• Τροχονόμοι θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια, κατά την έξοδο των ταξιδιωτών.
• Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και μονάδες του ΕΚΑΒ, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Νομαρχιών και της περιφέρειας προκειμένου να παρέχουν άμεση βοήθεια
• Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.
• Συγκροτούνται συνεργεία τροχονομικών ελέγχων για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνοι ελιγμοί, παραβίαση σηματοδοτών, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα. Η επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας έχει εστιαστεί στην καταπολέμηση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Για αυτό το λόγο, συνεργεία της τροχαίας θα πραγματοποιούν ελέγχους σε 24ωρη βάση.



