Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους λαθρομετανάστες

Δημοσίευση: 25/06/2009 11:06
Συντάκτης: digitalcrete.gr
430 προβολές

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών και εκείνων του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε την Τετάρτη (24/6) στο Κοινοβούλιο η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Από την συζήτηση δεν έλλειψε η αντιπαράθεση καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι σύρεται σε σπασμωδικές αποφάσεις υπό την πίεση του ΛΑΟΣ.

Με την τροπολογία καθίστανται κακουργήματα όλα τα αδικήματα που αφορούν στην διακίνηση λαθρομεταναστών, ορίζονται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός μετανάστη ως επικίνδυνο και ως εκ τούτου απελάσιμου. Επίσης, επεκτείνεται από έξι σε δώδεκα μήνες ο χρόνος κράτησης για τους υπό απόλυση λαθρομετανάστες.

Ο υπουργός Ν. Δένδιας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αν και κυβερνούσε επί 20 χρόνια δεν κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα να «παραδώσει μία χώρα εντελώς απροστάτευτη»,όπως είπε. Επίσης, τόνισε ότι σε όλα τα θέματα για τα οποία νομοθετεί η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει απλώς ένα «όχι» χωρίς να προτείνει λύσεις: «Πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Αλληλοκατηγορούμενοι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά» σημείωσε.

Για «νευρική απάντηση της κυβέρνησης κάτω από την πίεση του ΛΑΟΣ» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος λέγοντας ότι υπάρχει ωστόσο «ένα ακροατήριο που θέλει έγκυρες και πειστικές απαντήσεις χωρίς δημαγωγία και λαϊκισμούς». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τροπολογία πάσχει γιατί θέτει σε διαρκή κίνδυνο και τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σκυλλάκος μίλησε για επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης υπό την πίεση του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ που θα τινάξει στον αέρα και τους νόμιμους μετανάστες: «Είναι πισωγύρισμα για τον νομικό μας πολιτισμό και θα οδηγηθούμε σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων» δήλωσε.

Για σπασμωδικές κινήσεις έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδριοπούλου κρίνοντας απαράδεκτη την παράταση του χρόνου κράτησης, επειδή η διοίκηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας – σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αρκεί- και τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα. Σημείωσε επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί και ποσόστωση, αλλά και να πιεστεί η Ευρώπη για να πιέσει από την πλευρά της την Τουρκία να λειτουργήσει η επαναπροώθηση, όσων εισέρχονται από τη γείτονα από τα ανατολικά μας σύνορα.