Αυξάνονται τα περιστατικά ελονοσίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη χθεσινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, ενώ ανησυχητική είναι και αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2011, σημειώθηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας (Plasmodium vivax) στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (Χαλκίδα Εύβοιας, Αγιά Λάρισας, Καλύβια και Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής, Ορχομενός Βοιωτίας).
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με σκοπό τη συμβολή της οργάνωσης στην υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας 2012-2015.
Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σπάρτη και την περιοχή του Έβρου, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές Αρχές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στους τομείς της πρόληψης, της επιδημιολογικής επιτήρησης, της εργαστηριακής διάγνωσης, της θεραπείας και της ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ελονοσίας.
Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 1.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.