Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, εξετάζοντας αυγά και κρέας για τυχόν μόλυνσή τους από διοξίνη, μετά το διατροφικό σκάνδαλο, που ξέσπασε στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4,500 αγροκτημάτων και κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη.
Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), ο ανθρώπινος οργανισµός εκτίθεται στις διοξίνες κυρίως µέσω της διατροφής, µε την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκοµικών προϊόντων και ψαριών.
Οι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι η διοξίνη είναι ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο όταν λειτουργεί σωρευτικά, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινολογικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου επηρεάζονται μετά από πολυετή έκθεση στη διοξίνη.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και στις περισσότερες από τις οποίες εκτρέφονται χοίροι.
Το σκάνδαλο µε τη διοξίνη όμως βγήκε εκτός γερμανικών συνόρων και απασχολεί πλέον τόσο την Ολλανδία όσο και τη Βρετανία. Σύµφωνα µε τις γερµανικές αρχές, έως και 3.000 τόνοι µολυσµένων ζωοτροφών διανεµήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρµες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερµανικά κρατίδια.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν συνεχεία, αυγά από τις φάρµες αυτές εξήχθησαν μετά από επεξεργασία στην Ολλανδία, στο πλαίσιο αποστολής 14 τόνων παστεριωμένου προϊόντος για κατανάλωση.
Κατά συνέπεια, πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτό το προϊόν χρησιµοποιήθηκε σε µαγιονέζες ή γλυκίσµατα.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ) (07/01) αναφέρει ότι το σκάνδαλο με τη διοξίνη, ήταν γνωστό στη Γερμανία ήδη από το Μάρτιο του 2010.
Ο υπουργός Γεωργίας του Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα την πληροφορία την Πέμπτη (06/01), δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.
Τον Μάρτιο 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο.
Στην Κροατία τέλος, που εισάγει πολύ μικρές ποσότητες ζωοτροφών και αυγών από τη Γερμανία, το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσε την Παρασκευή (07/01) να ανακοινώσει, πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διοξίνη στα κτηνοτροφικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά της χώρας.
“Η Κροατία, δεν εισάγει ζωοτροφές και αυγά από τη Γερμανία, ενώ στην περίπτωση που εισάγονται μικρές ποσότητες, αυτές, δεν προέρχονται από τις περιοχές όπου εντοπίστηκε η επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, διοξίνη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, οι υγειονομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των Κροατών καταναλωτών.