Ευρύ σχέδιο δράσης για την επιχειρηματικότητα στη Μεσσαρά

Δημοσίευση: 03/04/2012 12:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
486 προβολές

Το ζήτημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Μεσσαράς θέτει με γραπτή παρέμβαση του προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού ο Βουλευτής Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ειδικότερα ο κ. Παρασύρης παραθέτει στους αρμόδιους Υπουργούς τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς μεταξύ των οποίων την απαξίωση δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής, όπως το Τελωνείο, το ΙΚΑ Μοιρών η ΔΟΥ Τυμπακίου. Μεταξύ των δυσχερειών που αναφέρονται συγκαταλέγεται ακόμα και η  λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και κυρίως η έλλειψη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζει ο κ Παρασύρης «επιτακτική είναι η ανάγκη κοινής προσπάθειας προβολής των αξιόλογων προϊόντων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της περιοχής της Μεσσαράς,  όπως επίσης η άμεση ολοκλήρωση του οδικού δικτύου (πχ παράκαμψη Μοιρών) και διερεύνηση των δυνατοτήτων λειτουργίας του αεροδρομίου Τυμπακίου για τη διακίνηση προϊόντων».

Ένας επίσης ανασχετικός παράγοντας για την αύξηση της επιχειρηματικότητας είναι η έξαρση της εγκληματικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.

Οι διαρρήξεις, οι ληστείες και άλλου είδους παραβάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να νιώθουν ανασφαλείς. Ευνόητα οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν να ενισχυθεί το προσωπικό της αστυνομίας στη περιοχή, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι και οι περιπολίες και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα σημειώνεται ότι το λάδι της Μεσσαράς απέκτησε πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης, μετά από σχετική απόφαση  από τον αρμόδιο υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος υποστήριξε ότι δίνονται νέες προοπτικές προώθησης στο ελαιόλαδο της Μεσσαράς.

Το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή έχει αποδεδειγμένα  εξαιρετική ποιότητα και γεύση, λόγω της κλιματικής και εδαφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, της εμπειρίας αλλά και του σεβασμού των ελαιοκαλλιεργητών στο προϊόν που παράγουν.

Οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν τώρα από την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα το προϊόν, η τιμή του οποίου έχει κατρακυλήσει σε ασύμφορο πλέον όριο για την διατήρηση των καλλιεργειών.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός εξαιρετικής διατροφικής παραγωγής με τα αξιόλογα φυσικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα της περιοχής θα μπορούσαν να αποτελέσουν άριστα σημεία προβολής και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αυξάνουν την επιχειρηματικότητα  όπως ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο κ. Παρασύρης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την επιχειρηματικότητα στη Μεσσαρά και να εξετάσουν το ενδεχόμενο στην περιοχή να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή ενός συντονισμένου σχεδίου κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης ειδικά στον τομέα της επιχειρηματικότητας.