Η θέση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ηρακλείου για τις συγχωνεύσεις

Δημοσίευση: 01/08/2013 11:08
Συντάκτης: archived
458 προβολές

Αμετακίνητη στη θέσης της παραμένει η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, ζητώντας «Να μην κλείσει κανένα σχολείο» και διεκδικώντας σύγχρονες και δημόσιες σχολικές μονάδες «με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

Η ανακοίνωση για  τα όσα ειπώθηκαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
σχετικά με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων

"Το συμπέρασμα, από τα όσα ανακοίνωσε στους γονείς ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης στην παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί και να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση που ασκούν γονείς και εκπαιδευτικοί στο αίτημα να μην κλείσει κανένα σχολείο.  Ο Περιφερειακός ανακοίνωσε ότι απόφαση της κυβέρνησης (η οποία θα ανακοινωθεί – όπως είπε - σήμερα το πολύ ως αύριο) είναι να ανασταλεί προσωρινά η υπουργική απόφαση και το ΦΕΚ για τα σχολεία που συγχωνεύονται - καταργούνται και να την επαναφέρει από τον ερχόμενο Νοέμβρη όταν θα ξεκινήσει η νέα διαβούλευση – όπως είπε - με τις τοπικές κοινωνίες, με νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου αρνείται τον ελιγμό της κυβέρνησης. Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των τοπικών κοινωνιών για να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους σε ανύποπτο χρόνο και κάτω από την πίεση ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεγελάσει γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικές κοινωνίες. Έχει δώσει δείγματα γραφής με τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της, απολύοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες, καταργώντας ειδικότητες των ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες μαθητές, ενώ η νέα σχολική χρονιά ξεκινά όπως όλα δείχνουν με σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών και με αβέβαιη τη μεταφορά μαθητών.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν άρση των εμποδίων για την εφαρμογή του νέου σχολείου της αγοράς που προβλέπει, μητροπολιτικές πολυδύναμες σχολικές μονάδες με πιο τολμηρές καταργήσεις και συγχωνεύσεις και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης (όχι μόνο σε απομακρυσμένα χωριά αλλά και  στα αστικά κέντρα), νέους τύπου Γενικού και επαγγελματικού λυκείου διευκολύνοντας την επιχειρηματική διείσδυση στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου με κύριο χαρακτηριστικό τη δια βίου μάθηση – κατάρτιση, την εφαρμογή της μαθητείας και στόχο, φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, παραμένει αμετακίνητη στη θέση της : ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ. Διεκδικεί, σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Να δοθεί άμεση δωρεάν, ασφαλής λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση".