Απεργίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βρετανία κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού την Πέμπτη (30/6) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Κλειστά έμειναν ή υπολειτούργησαν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια ωστόσο κανονικά λειτούργησαν λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και διεθνή αεροδρόμια.
"Είναι η πρώτη φορά που απεργώ. Βλέπετε, δεν είμαστε πολύ μαχητικοί στη Βρετανία, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά θα τιμωρήσει τη νέα γενιά. Δεν είναι δίκαιο", δήλωσε ο 25χρονος Τομ Μάρτιν που δουλεύει στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Χίθροου διεξάγονται χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις όπως και στο Eurostar που συνδέει την Αγγλία με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της σήραγγας της Μάγχης.
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση περί αύξησης του ορίου της ηλικίας στα 66 χρόνια έως το 2020 και για την αύξηση κατά 3,2% στις εισφορές τους.
"Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις τριάντα παιδιά ή εφήβους όταν είσαι 65 χρονών. Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα καταφέρουμε, σωματικά ή ψυχικά", είπε ένας 47χρονος δάσκαλος που κατέβηκε να διαδηλώσει.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως οι κινητοποιήσεις γίνονται νωρίς μια και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ενώ υπογραμμίζεται πως το σύστημα θα καταρρεύσει εάν δε γίνουν μεταρρυθμίσεις.