Τους 6.540 έχουν φτάσει οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνώντας τους νεκρούς της επίσης φονικής δόνησης που συνέβη το 1995 στο Κόμπε της δυτικής Ιαπωνίας με 6.434 θύματα.
Παράλληλα, για μια ακόμη μέρα οι άνθρωποι του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο του όλου δράματος. Την τήξη των αντιδραστήρων.
Τα τελευταία 24ωρα γίνονται αλλεπάλληλες ρίψεις νερού και την Παρασκευή (18/3) πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού ρίχνουν νερό στον αντιδραστήρα 3 με αποτέλεσμα να βγαίνει συνεχώς ατμός από το σημείο.
Συνολικά, 7 πυροσβεστικά αναμένεται να ρίξουν 50 τόνους νερού και μάλιστα το ένα από αυτά θα μεταβεί στον αντιδραστήρα 1 όπου το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων μειώνεται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο δήλωσε μεταξύ των άλλων πως στους αντιδραστήρες 5 και 6 δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αφού η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά.
Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται ενώ περίπου 380.000 μένουν σε προσωρινά καταφύγια.
Ακόμη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε στα μέσα ενημέρωσης πως οι μηχανικοί που βρίσκονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις μπόρεσαν να περάσουν έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2 για να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης.
Την ίδια στιγμή ο Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να καθησυχάσει τους Αμερικανούς οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από την κατάσταση στην Ιαπωνία.
«Δεν περιμένουμε να φτάσουν στις ΗΠΑ επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας. Είτε πρόκειται για τη Δυτική Ακτή, τη Χαβάι και την Αλάσκα, είτε πρόκειται για αμερικανικά εδάφη στον Ειρηνικό. Αυτό αποφάνθηκαν η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς και πολλοί άλλοι ειδικοί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμμένος να βοηθήσει την Ιαπωνία σε ό,τι χρειαστεί κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιούκιο Εντάνο ειδικά στο θέμα αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν σεισμός και τσουνάμι.
Ο Εντάνο δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν για αποστολή ομάδας πυρηνικών επιστημόνων ώστε να αποτρέψουν την τήξη των αντιδραστήρων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να συμβεί ένα νέο "Τσερνομπίλ".