Δύο νέες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο

Δημοσίευση: 14/03/2011 10:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
210 προβολές

Δυστυχώς τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν καθώς δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/3) στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα που προήλθαν ύστερα από δυνατό μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εννέα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις ενώ ένας αγνοείται.

Οι ιαπωνικές αρχές τονίζουν πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι χαμηλά ενώ ο Γιούκιο Εντάνο -γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του κράτους- παραδέχτηκε πως υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα για διαρροή ραδιενέργειας. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το μεταλλικό κέλυφος του πυρηνικού αντιδραστήρα δεν έχει πειραχτεί. 

"Έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία", επισημαίνει η ανακοίνωση της IAEA.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας η πρόσφατη έκρηξη προήλθε από μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου ύστερα μάλιστα από τον ισχυρό μετασεισμό που ταρακούνησε τις βορειοανατολικές περιοχές και το Τόκιο.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και των τσουνάμι που ακολούθησαν ξεπερνούν τους 5.000 με τις αρχές να έχουν βρει τουλάχιστον 2.000 πτώματα στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσεις τους 10.000. 

Eντωμεταξύ, έπαψε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης με το επίπεδο του ύδατος μειώνεται σταδιακά στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

"Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης", ανέφερε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Επιπλέον, η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) δήλωσε πως σχεδιάζει τη δημιουργία ανοίγματος στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα No. 2 ώστε να μειωθεί και να αποφευχθεί η έκρηξη του υδρογόνου που έχει συγκεντρωθεί.

Έντονα ανήσυχη είναι η Νότια Κορέα από τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες με την κυβέρνηση της χώρας να πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση ώστε να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προαναφερθέντα περιστατικά.

Ωστόσο, οι αρχές της χώρας πιστεύουν πως είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες για να επηρεαστούν από τη ραδιενέργεια. 

Υπολογίζεται πως το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τη Νότια Κορέα.

Ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για τυχόν μόλυνση από τις εκρήξεις κάνει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας της κατάστασης στην Ιαπωνία από την Παρασκευή (11/3). Τη Δευτέρα (14/3), στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18%.

Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 633,94 μονάδων για να μειωθεί στις 9.620,49 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 68,55 μονάδες (-7,49%) για να κλείσει στις 846,96 μονάδες.