Πάνω από 20.000 είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, "Ραδιενέργεια που υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία" ανιχνεύτηκε σε δείγματα γάλακτος και σπανακιού σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στον πυρηνικό σταθμό, που υπέστη μεγάλες ζημιές από τη φονική δόνηση της 12ης Μαρτίου.
Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος αφού σε πολλά τμήματα της Ιαπωνίας δεν έχουν μεταβεί τα σωστικά συνεργεία εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων.
Εχθρός στην ανεύρεση επιζώντων είναι οι κακές καιρικές συνθήκες με χιόνια και πολύ κρύο στη χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο οι αγνοούμενοι μόνο στην παραλιακή πόλη Ισινομάκι ξεπερνούν τους 10.000 όπως και στην Μιναμισανρίκου.
Παράλληλα, το Σάββατο (19/03) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, τα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι, όπου νωρίτερα την ίδια ημέρα σημειώθηκε σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Εντάνο υπογράμμισε πάντως, ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.
“Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας:
“Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας”.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, επεσήμανε ο Εντάνο.