Μεγάλη πρόκληση το δημογραφικό για τη Γερμανία
«Μαζί με την παγκοσμιοποίηση, η πρόκληση του δημογραφικού είναι οι σημαντικότερες για την Γερμανία», προέβλεψε η κ. Μέρκελ. Και πρόσθεσε πως ήδη, σε κατηγορίες εργατών υπήρχε λειψανδρία και υποστελέχωση και έτσι το Βερολίνο επέτρεψε να αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μεταναστών.
Από την πλευρά τους ειδικοί σε δημογραφικά θέματα επισημαίνουν ότι αν δεν μεσολαβήσει κάτι, ο σημερινός γερμανικός πληθυσμός των 82 εκατομμυρίων θα συρρικνωθεί κατά το ένα πέμπτο και ότι το έτος 2060 το ένα τρίτον θα υπερβαίνει τα 65, δημιουργώντας μεγάλη δυσαρμονία στην αναλογία ενεργού πληθυσμού και συνταξιούχων.
«Πολλά αποφασίζονται ερήμην του Βερολίνου, από τις τοπικές κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων. Από κρατίδιο σε κρατίδιο, η αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ξένων διαφέρει», πρόσθεσε.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να αναλογιστούν πως σήμερα πλέον το προσδόκιμο της ζωής έχει σημαντικά επιμηκυνθεί: οι αποφάσεις λαμβάνονται «ως εάν το προσδόκιμο ζωής να ήταν εκείνο που είχαμε συνηθίσει», είπε χαρακτηριστικά.
Μείνε ενημερωμένος
Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
