ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Ομάδες δράσης για την ανεργία των νέων

01/02/2012 67 digitalcrete.gr
Τη δημιουργία ειδικών 'ομάδων δράσης' σε οκτώ κράτη - μέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αποφάσισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων, που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 στη χώρα μας το 47,2%.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε πως οι ομάδες δράσης θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών Αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν έως τα μέσα Απριλίου τους τομείς εκείνους που μπορεί να υπάρξει επαναπρογραμματισμός στη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί προς όφελος των νέων.

Ειδικότερα, θα εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης των νέων και στήριξης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα ενσωματωθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών - μελών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 82 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη διατεθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής θα επισκεφθούν μέσα στον Φεβρουάριο αυτά τα οκτώ κράτη - μέλη, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός για τη διάθεση κοινοτικών πόρων.

Στο 19,2% η ανεργία τον Οκτώβριο

Στο μεταξύ, στο 19,2% ανήλθε ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε το 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%). Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%.

Στην ευρωζώνη

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 10,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Συνολικά, 16,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι χωρίς δουλειά. Το ίδιο ποσοστό είχε καταγραφεί και τον Νοέμβριο του 2011, καθώς η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία που αφορούσαν σε εκείνο τον μήνα από 10,3% που είχε αρχικά ανακοινώσει, σε 10,4%. Στη Γερμανία η ανεργία σημείωσε πτώση σημαντικότερη του αναμενομένου, τον μήνα Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης.

Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, υποχώρησε κατά 34.000 θέσεις εργασίας, στο επίπεδο των 2,28 εκατομμυρίων ανέργων.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που παρατηρείται υποχώρηση στον αριθμό των ανέργων.

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αυστρία με 4,1%, ενώ μείωση παρουσιάζει στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία.

Αντίθετα, στην Ιταλία η ανεργία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004, ανερχόμενη σε 8,9% του ενεργού πληθυσμού τον Δεκέμβριο, έναντι 8,8% τον Νοέμβριο, του 2011.

Όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία Istat ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,24 εκατομμύρια (+10,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010). Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία οι άνεργοι ξεπέρασαν πλέον τα 5 εκατομμύρια με το ποσοστό να είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (22,9%).

Για πρώτη φορά, η ανεργία στην Κύπρο έφθασε, τον Δεκέμβριο του 2011 στο 9,3%, κλείνοντας το χειρότερο έτος στην αγορά εργασίας από το 1974.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.