Πολιτικό θρίλερ στην Αλβανία για την εκλογή νέου προέδρου
Οι διαπραγματεύεις μεταξύ του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα διήρκεσαν περίπου 2 ώρες όμως απέβησαν άκαρπες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τα 2/3 των 140 βουλευτών στους 4 πρώτους γύρους. Αν αποτύχει η εκλογή, διεξάγεται πέμπτος και τελευταίος γύρος στον οποίο για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή την υποστήριξη των 71 βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΕΕ και ΗΠΑ να πιέσουν τα πολιτικά κόμματα μέσω των αντίστοιχων πρεσβευτών τους στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού και Έτορε Σεκουι, για να επιτευχθεί η εκλογή προέδρου μέσα από το διάλογο και μια ευρεία συναίνεση.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η τρέχουσα κρίση δεν επιλυθεί, η χώρα κινδυνεύει να χάσει για τρίτη φορά την ευκαιρία να εξασφαλίσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Μείνε ενημερωμένος
Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
