Πυρηνικός όλεθρος στην Ιαπωνία

Δημοσίευση: 27/03/2011 11:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
193 προβολές

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα, ραδιενέργειας, σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ οι επιχειρήσεις άντλησης ύδατος διακόπηκαν επιτόπου από το προσωπικό, το οποίο εγκατέλειψε τις εγκαταστάσεις.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Tepco.

“Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση”, εξήγησε η Tepco.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.

Με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Αυξημένα και τα επίπεδα στη θάλασσα

Οι Ιάπωνες μηχανικοί καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αντλήσουν νερό στο οποίο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Παράλληλα, ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η πυρηνική κρίση "απέχει πολύ από το τέλος".

Παρόλο που μέχρι το Σάββατο (26.03) τα επίπεδα ραδιενέργειας τη θάλασσα ανοικτά του εργοστασίου Φουκουσίμα βρίσκονταν 1.250 φορές πάνω από το κανονικό, μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν στις 1.850 φορές, σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι ο απολογισμός των ιαπωνικών αρχών κάνει λόγο για 27.100 νεκρούς και αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία νεκρώνοντας κάθε προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IAEA Αμάνο, η κρίση ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες. "Είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα", είπε στην εφημερίδα New York Times. "Και δεν έχει τελειώσει ακόμα".

Ο Αμάνο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το κατά πόσο επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν, τονίζοντας πως οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν θα πρέπει να είναι περισσότερες.