ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Συνάντηση Γιούνκερ - Μέρκελ

25/02/2012 82 digitalcrete.gr
Το ελληνικό PSI είναι μία αχαρτογράφητη περιοχή, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πριν τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα  με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Στράλζουντ της Βαλτικής.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το μονοπάτι της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή της χρεοκοπίας της είναι «απρόβλεπτο και με σημαντικούς κινδύνους».

Πρέπει πρώτα να δούμε τη τελική έκβαση του εγχειρήματος και ιδίως τη συμμετοχή των ιδιωτών πριν τα επόμενα βήματα, είπε η καγκελάριος, γεγονός που τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή του στη γερμανική Βουλή.

Επιπλέον, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη. «Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γιουνκερ επεσήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κίνητρα για ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο αδύναμες χώρες.

Η συνάντηση Μέρκελ - Γιούνκερ προετοιμάζει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (1 - 2 Μαρίου) που πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο φέτος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε με επιστολή του από τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει θα οδηγήσει στην επιτυχία», ανέφερε σε επιστολή του που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Πιθανώς να μην είναι και η τελευταία φορά που θα κληθεί η γερμανική Βουλή να ασχοληθεί με (το ζήτημα της) οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

«Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνηθείσα πορεία είναι η πιο πιθανή να οδηγήσει σε επιτυχία και για αυτό το λόγο είναι δικαιολογημένη, σας ζητώ να στηρίξετε αυτό το πακέτο», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Παπαδήμου

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την 1η Μαρτίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα απευθύνει τη Δευτέρα διάγγελμα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας καθώς διογκώνεται το κίνημα των βουλευτών της που δεν προτίθενται να το υπερψηφίσουν την ημέρα εκείνη στη Βουλή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ, αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν ανέρχεται πλέον σε 12 έναντι τεσσάρων την περασμένη Τετάρτη.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.