Θρίλερ με την παραίτηση Μουμπάρακ - Παραμένει αμετακίνητος
Σύμφωνα με διάγγελμα που απηύθυνε στον αιγυπτιακό λαό, την Πέμπτη (10/02), ο Μουμπάρακ παραμένει στα καθηκόντά του μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2011, στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος. Απογοήτευση στην Πλατεία Ταχρίρ, δείτε live απευθείας σύνδεση.
Ο σκληροπυρηνικός ''αφέντης'' της Αιγύπτου, τελικά δεν υπέκυψε στις αντιδράσεις και τις πιέσεις του λαού του και αποφάσισε να παραμείνει στην προεδρία της χώρας του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μεταβίβασε κάποιες εξουσίες στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν και ανακοίνωσε τη σύσταση δύο ειδικών επιτροπών που θα επιβλέπουν τη σωστή εφαρμογή των προτάσεών του.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα κατά της αιγυπτιακής νεολαίας, θα τιμωρηθούν από τον νόμο.
Στο διάγγελμα του, ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους στα ''νόμιμα και δίκαια'' αιτήματα των πολιτών, όπως τα χαρακτήρισε.
Παραδέχτηκε πως λάθη γίνονται σε κάθε χώρα και σε κάθε πολιτικό, αλλά πως ''είναι σημαντικό να παραδεχτούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας.''
''Ως πρόεδρος της χώρας θα ακούσω τη θέληση του λαού μου και θα απαντήσω σε αυτή'' υποσχέθηκε.
Επανέλαβε πως θα παραμείνει στην προεδρία, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2011, στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ μέχρι τότε θα φροντίσει ώστε να παραδοθεί όμαλα η εξουσία στον διάδοχό του.
Έδωσε δε την προσωπική του εγγύηση για την ύπαρξη διαφάνειας στις εκλογές, ενώ εγγυήθηκε ακόμα ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα, και θα παραδώσει την εξουσία σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος στις επόμενες εκλογές.
Σχετικά με το Σύνταγμα, ο Μουμπάρακ θα προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του.
Ακόμα τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, θα εγγυήθουν για την πραγματοποίηση των εξαγγελιών του.
Τέλος υπογράμμισε ότι δεν θα υποκύψει σε επιταγές από το εξωτερικό και στις ξένες πιέσεις.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, κατέχει το αξίωμα του προέδρου της Αιγύπτου, τα τελευταία 30 χρόνια.
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Μουμπάρακ με τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Σαφίκ, κεκλεισμένων των θυρών.
Το διάγγελμα του προέδρου, επρόκειτο για την τρίτη δημόσια εξαγγελία του, από την αρχή των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του.
Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους, απαιτώντας να φύγει ''εδώ και τώρα'' ο Μουμπάρακ.
Εν τω μεταξύ, το διάγγελμα του Μουμπάρακ ακολουθήθηκε από τηλεοπτική ομιλία του αντιπροέδρου, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος, υποσχέθηκε πως ο
στρατός θα προστατεύσει "την επανάσταση των νέων".
Ακόμα προέτρεψε τους
διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτα τους και στις δουλειές τους για να
επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση και "να
αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να
προκαλέσουν χάος".
Μείνε ενημερωμένος
Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
