ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Άμεσες οι ριζικές αλλαγές στο εργασιακό

17/06/2010 344 digitalcrete.gr
Με τις εργασιακές σχέσεις να εξετάζονται εντός της ημέρας (17/6), κατά τη συνάντηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα και προειδοποίησε για νέες κινητοποιήσεις.

Σε πλήρη εναρμονισμό με τις παρεμβάσεις που ζήτησε η τρόικα προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα Προεδρικά Διατάγματα που έδωσε στη δημοσιότητα (16/6).

Ειδικότερα, προχωρά σε μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης, σε αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων, χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβές για τις προσλήψεις νέων έως 25 ετών, σε κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, σε μείωση της αμοιβής των υπερωριών και σε έμμεση κατάργηση της σύμβασης της ΓΣΕΕ με την παροχή δυνατότητας επί τα χείρω ρυθμίσεων σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται να ενημερώσει το κλιμάκιο για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί στην εφαρμογή των αιτούμενων ρυθμίσεων και για τις αλλαγές που πρόκειται να φέρουν στο εργασιακό τοπίο της χώρας.

Με το Προεδρικό Διάταγμα να έχει σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους και να πρόκειται να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφεί, οι νέες ρυθμίσεις πρόκειται να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές.

Η αμοιβή των υπερωριών θα επέλθει με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι ρυθμίσεις για τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις περιέχονται στο νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο για τη δανειοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, υπογραμμίζοντας πως η Συνομοσπονδία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.