Το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 94' (1-0 στη Μάλτα) έφερε την (μέτρια) Ελλάδα στην πρώτη θέση του ομίλου της μετά την ήττα της Κροατίας από τη Γεωργία. Δοκάρι ο Λυμπερόπουλος, κόκκινη ο Παπασταθόπουλος.
Μονότονο και λίγο... αποκρουστικό ήταν το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο πρώτο μέρος. Το 4-4-2 του Σάντος και η παρουσία στην ενδεκάδα των Νίνη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλου, Σαμαρά και Σαλπιγγίδη έδινε την εντύπωση μίας υπεροχής και μίας ευκολίας να μπει η ομάδα στην αντίπαλη περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι μετά το 6ο λεπτό η Ελλάδα πήρε τη μπάλα και τα μέτρα στο γήπεδο, αλλά αυτός ο μονότονος τρόπος παιχνιδιού και η αδυναμία να διασπαστεί η άμυνα των Μαλτέζων κούραζε σε σημείο υπνηλίας.
Η ελληνική ομάδα ουσιαστικά παγιδεύτηκε στον τρόπο παιχνιδιού των γηπεδούχων, οι οποίοι ήταν πάντα πίσω από τη μπάλα και παρά το γεγονός πως βρέθηκαν να κλείνονται στο μισό γήπεδο, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες ενέργειες της Ελλάδας προήλθαν από τα δεξιά και συγκεκριμένα από τον Τοροσίδη, του οποίου οι σέντρες δεν είχαν αποτέλεσμα.
Ολα αυτά θεωρητικά άλλαξαν στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου όχι γιατί διαφοροποίησε κάτι ο Σάντος ή έγινε κάποια αλλαγή στην ενδεκάδα, αλλά γιατί οι σέντρες είχαν αυτή τη φορά αντίκρισμα όπως και οι κάθετες πάσες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δημιουργήσαμε μέσα σε 9 λεπτά τρεις μεγάλες ευκαιρίες και δείξαμε επικίνδυνοι στην αντίπαλοι περιοχή, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτοι πίσω, αφού οι Μαλτέζοι απείλησαν περισσότερες φορές σε σχέση με το πρώτο μέρος.
Άμεση αθλητική ενημέρωση όπου και αν βρίσκεστε μέσω του και του του contra.gr.Ο Σάντος έβαλε στο ματς τον Φετφατζίδη (στη θέση του Σαλπιγγίδη), έβαλε και τον Μήτρογλου (στη θέση του Λυμπερόπουλου), αλλά προκοπή δεν είδε. Μέτρια εικόνα από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και (θεωρητικά) ένας επίλογος μετά την αποβολή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο 84ο λεπτό. Απαντες (ίσως ακόμα και ο Πορτογάλος) να πίστεψαν πως σε αυτή τη φάση το 0-0... σφραγίστηκε και χάθηκε η ευκαιρία της πρώτης θέσης του ομίλου.Ωστόσο, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος και ο Βασίλης Τοροσίδης ήταν ο άνθρωπος στη σωστή θέση στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων μετά το φάουλ του Καραγκούνη και την αναμπουμπούλα στην άμυνα των Μαλτέζων. Ο ακραίος αμυντικός έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και συνάμα την ελληνική ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας. Με τρόπο χιτσκοκικό, αλλά άκρως ελληνικό. Ισως με αυτό το γκολ να εξιλεώθηκε μέσα του για τον θόρυβο που έγινε μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.
Το κλειδί του αγώνα:
Ο Σάντος προσπαθούσε, αλλά απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα των Μαλτέζων δεν έβρισκε. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον Πορτογάλο ότι φοβήθηκε το ματς. Γέμισε την επίθεση, αλλά δεν πήρε βοήθειες από το κέντρο. Ετσι, εγκλωβίστηκε και η Μάλτα έμοιαζε να κρατάει με χαρακτηριστική άνεση το μηδέν. Με στιλ... γερμανικό, όμως, (καθυστερήσεις), το τρίποντο ήρθε.
Ο αδύναμος κρίκος:
Ο Νίνης συνέχισε τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί και στο πρωτάθλημα. Μέτριος έως κακός.
MVP:
Ε, ποιος άλλος; Εβαλε το γκολ, έδωσε στην Ελλάδα ένα χαμένο ματς. Τοροσίδης.
Οι συνθέσεις:
ΜΑΛΤΑ: Χάμπερ, Καρουάνα (46' Πατς), Μάμο, Σκιμπέρας, Ατζιούς, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μίσφουντ, Μπαζάντα (77' Φένεχ), Τσεμπρί (91' Κοέν)
ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Τζαβέλλας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος (70' Μήτρογλου), Νίνης (81' Κόνε), Σαλπιγγίδης (62' Φετφατζίδης)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μίκαελ Βάινερ (Γερμανία)
ΒΟΗΘΟΙ: Χόλγκερ Χένσελ, Κρίστοφ Μπόμχορστ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Παπασταθόπουλος
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κοέν - Τζαβέλλας, Τοροσίδης