Σχετικά με τις αναφορές στην ΕΡΤ, που περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, τονίζονται τα ακόλουθα:
2. Όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη των 27 χρηματοδοτούνται είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, είτε από την είσπραξη ειδικής εισφοράς - ανταποδοτικού τέλους.
3. Η εισφορά των πολιτών προς την ΕΡΤ είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27. 4. Αυτοί οι τρόποι χρηματοδότησης είναι θεσμικά αποδεκτοί από τα αρμόδια όργανα και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των εθνικών δικαίων.
5. Επίσης τονίζεται ότι τα έσοδα της ΕΡΤ από τις διαφημίσεις είναι και θα παραμείνουν σε μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με αυτά που αναλογούν στην συνολική τηλεθέαση των ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3.
6. Η ΕΡΤ με μεθοδική δουλειά ελέγχει πλήρως και εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, όχι μόνον τις τρέχουσες αλλά και αυτές που αφορούν σε συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ποσού 70 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, του έτους 2009. Τα χρέη αυτά έχουν ήδη σχεδόν αποπληρωθεί.
7. Χαρακτηριστικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης της ΕΡΤ είναι: α) Η λειτουργία εν μέσω οικονομικής κρίσης από τον Απρίλιο 2010 ανοικτής δανειακής γραμμής χρηματοδότησης της ΕΡΤ από την Εμπορική Τράπεζα με όριο 30 εκατομμυρίων ευρώ και επιτόκιο μόνον 3% πλέον Euribor, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου και ληφθέντος βάσει κατατεθέντος Business Plan.
β) Η βέβαιη πλέον δημιουργία για τη χρήση 2010 πραγματικού ταμειακού πλεονάσματος άνω των προϋπολογισθέντων 34 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επενδυθούν κυρίως στην προμήθεια του αναγκαίου σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και σε ποιοτικά τηλεοπτικά προγράμματα.
8. Επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ από τον Ιούνιο του 2010 έχει παραιτηθεί από τη νόμιμη δυνατότητα ετήσιας επιδότησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπομπή δορυφορικού προγράμματος, (ERT WORLD) κυρίως προς τους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, επιδότηση που λαμβάνουν σχεδόν όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
9. Τέλος η ΕΡΤ διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες ότι εργάζεται συστηματικά, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της που δουλεύουν πυρετωδώς και υπό δύσκολες συνθήκες, για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων των καναλιών της και, πέραν των νέων εκπομπών που ήδη μεταδίδονται, από τις αρχές Δεκεμβρίου θα προσφέρει στους πολίτες ολοκληρωμένα τα νέα προγράμματά της.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ απαντάει στον Προβόπουλο
Οι θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου για την ΕΡΤ προκάλεσαν την αντίδραση εκτός του Τηλέμαχου Χυτήρη και της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Συγκεκριμένα στην έκθεση του για την Νομισματική κατάσταση τόνισε: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3,Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
Με ανακοίνωση της η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει: «Στη συνολική οργανωμένη επίθεση του τραπεζικού κατεστημένου, του κεφαλαίου και των καναλαρχών ενάντια στο κοινωνικό κράτος, μπήκε επικεφαλής, ο γνωστός για τις ακραίες αντικοινωνικές - αντιλαϊκές του απόψεις, κ Προβόπουλος, σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διοικητής της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ ακόμα και σήμερα, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!
Χτυπούν ακόμα και τα ΚΑΠΗ ! Στόχος τους είναι να στερηθούν κοινωνικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ! Να κλείσουν οι δημοτικοί Ρ/Σ που εκφράζουν την τοπική κοινωνία, να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να φουντώσει η ανεργία !
Να μπει μαχαίρι στα ΤΕΙ και στην ΕΡΤ, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερο χώρο στην ιδιωτική εκμετάλλευση. Πέρα όμως από τις ακραίες απόψεις του ενάντια στα πλατιά λαϊκά στρώματα και το κοινωνικό κράτος, αποδεικνύει με αυτές και τη βαθιά άγνοια του για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που τάχα υπερασπίζεται.
Οι οποίες οδηγούν τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση κάθε χώρας, να έχει έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, από κρατική επιχορήγηση, από τη φορολογία των διαφημίσεων και από το ενοίκιο της χρήσης των δημοσίων συχνοτήτων από ιδιωτικά συμφέροντα.
Ξεχνά (;) πως η κάλυψη του 70% που προτείνει, μέσω της αύξησης της διαφήμισης αντιβαίνει της ευρωπαϊκής οδηγίας. Όσον αφορά τη χώρα μας ας σημειωθεί : Α) Το ανταποδοτικό τέλος είναι το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη και αφορά νοικοκυριό και όχι δέκτη τηλεόρασης Β) Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει τους λιγότερους εργαζόμενους αναλογικά. Γ) Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δ) Η πρόταση ουσιαστικά καταργεί το κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα και είναι ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ . Όλα αυτά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Είναι απόψεις ΑΚΡΑΙΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ και προσπάθεια για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ.
ΈΛΕΟΣ ! Οι διάφοροι «τεχνοκράτες» και ειδήμονες θέλουν να δώσουν τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αποκλείσει με ξεκάθαρο λόγο και πράξεις αυτές τις προτάσεις, που δε γίνονται από τυχαίο άτομο αλλά από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ΠΡΟΠΟΜΠΟ των δεινών που επέρχονται για τους εργαζόμενους.
Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του χώρου των ΗΜΜΕ, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, διατρανώνουμε ότι δεν πάει άλλο! Θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ώστε να αποτραπούν».