16.000 εθελοντές καθάρισαν τη Μεσόγειο

Δημοσίευση: 07/06/2010 09:06
Συντάκτης: digitalcrete.gr
291 προβολές

Περισσότεροι από 16.000 εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έδωσαν δυναμικό παρόν στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010», συμμετέχοντας σε καθαρισμούς σε 241 φυσικές περιοχές.

Στη φετινή εκστρατεία «Καθαρίστε τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010», που έγινε το διάστημα από 1η έως 31 Μαΐου, δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 274 φορείς από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 102 σχολεία, 3 πανεπιστήμια, 44 σύλλογοι (8 καταδυτικοί, ιστιοπλοϊκοί ή αλιευτικοί σύλλογοι), 55 δήμοι, 20 επιχειρήσεις (8 ξενοδοχεία), 12 πρωτοβουλίες πολιτών / ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.

Η εκστρατεία με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 ως «Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας» από τα Ηνωμένα Έθνη εστίασε φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών.

Έτσι στους φετινούς καθαρισμούς δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καταγραφή των απορριμμάτων και στην ορθή συμπλήρωση των «φύλλων καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης ακτών» προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την πηγή του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών και με απώτερο στόχο να μπορούν πλέον οι αρμόδιοι φορείς να δράσουν προληπτικά και όχι θεραπευτικά.

Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις καταγραφές των χιλιάδων εθελοντών της εκστρατείας έχει ήδη ξεκινήσει από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εθελοντές της εκστρατείας με τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου του Εργαστηρίου, βοήθησαν σημαντικά στην καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών των φυσικών περιοχών στις οποίες έγιναν καθαρισμοί, των απορριμμάτων που βρίσκονται σε αυτές, καθώς και των δραστηριοτήτων, είτε αυτές είναι ρυπογόνες είτε όχι, που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές ακτές.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP / MAP).