Σε ύπνωση από τις 22 Μαρτίου το Spirit στον κόκκινο πλανήτη

Δημοσίευση: 02/08/2010 12:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
173 προβολές

Το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα Spirit, που είναι στον Άρη από το 2004 και βρίσκεται σε ύπνωση από τις 22 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην έχει αρκετή ενέργεια για να ενεργοποιηθεί εκ νέου, όπως ανακοίνωσε η NASA που δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, αυτό θα αποτελέσει το τέλος της αποστολής του οχήματος, το οποίο είναι παγιδευμένο στην άμμο από τον Απρίλιο του 2009.

Οι θερμοκρασίες εντός του χειμώνα πέφτουν κάτω από τους -50 βαθμούς και για το λόγο αυτό υπολόγιζαν πως οι κατάλληλες συνθήκες για να “ξυπνήσουν” το Spirit θα ήταν στα τέλη Ιουλίου.

To Spirit δεν έχει ακόμα απαντήσει στα επανειλημμένα καλέσματα από τη Γη, αλλά αυτό, όπως επισημαίνει η NASA, δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον, ίσως Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως υπάρχει πιθανότητα να μην μπορέσει να ξυπνήσει ποτέ ξανά επειδή δεν θα έχει αρκετή ενέργεια στις μπαταρίες του.

Το Spirit και το Opportunity, τα δίδυμα εξερευνητικά οχήματα της NASA, βρίσκονται στον Άρη από τις αρχές του 2004. Αν και αρχικά η αποστολή είχε προβλεπόμενη διάρκεια 90 ημερών, το Opportunity συνεχίζει μετά από περίπου 2.400 ημέρες με μικρά τεχνικά προβλήματα.