Η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και η καθυστέρηση της μητρότητας, είναι αφενός «συνήθειες» ενδεικτικές του σύγχρονου τρόπου ζωής των Ευρωπαίων γυναικών και αφετέρου παράγοντες, που μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Στατιστικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Έρευνας, (World Cancer Research Fund), το 2008, σε ολόκληρο το κόσμο, καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις, αριθμός, που πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.
Το life style κύριος «ένοχος»
Τις γυναίκες που ακολουθούν το δυτικό τρόπο ζωής φαίνεται πως «προτιμά» ο καρκίνος του μαστού.
«Η παχυσαρκία αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Και στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, απομακρύνονται χρόνο με τον χρόνο από τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Επιπλέον, η δυναμική τους είσοδο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τις κρατά καθηλωμένες επί ώρες σε μια καρέκλα, αποφεύγοντας ακόμη και την ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Αναφορικά με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, από νεώτερα δεδομένα φαίνεται, πως ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, γι΄ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανόν να υπάρχει ορμονική συσχέτιση μεταξύ των παραπάνω κιλών και του καρκίνου του μαστού.
Μεσογειακή διατροφή – Ασπίδα προστασίας από τη νόσο
Σύμφωνα με τα Νέα (11/08), πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ηarvard και το Ελληνικό Τμήμα Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως οι γυναίκες που προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν υιοθετήσει πιο δυτικό τρόπο διατροφής.
Για τις ανάγκες της 10ετούς μελέτης, εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες 14.807 γυναικών σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα μελετήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης 150 τροφών και ποτών, που συνηθίζουν να καταναλώνουν οι Ελληνίδες.
Το συμπέρασμα ήταν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώνεται έως και 20%, για τις γυναίκες που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή.
Πάντως, οι ερευνητές διευκρινίζουν, πως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης, ενώ δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης καρκίνου μαστού στις Ελληνίδες που βρίσκονται στην φάση προ της εμμηνόπαυσης.
Η καθυστέρηση της μητρότητας .. προάγγελος του καρκίνου
«Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως όσο οι γυναίκες μεταθέτουν για αργότερα την μητρότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ετσι, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος για μια γυναίκα που καθυστερεί την εγκυμοσύνη και τελικά χαίρεται την μητρότητα μετά τα 35 της χρόνια συγκριτικά με μία νεαρή γυναίκα που μένει έγκυος στα 17 της. Θα ήταν ωστόσο λάθος να δώσουμε οδηγίες για την αναπαραγωγική διαδικασία με γνώμονα τις πιθανότητες ανάπτυξης νεοπλασίας.
Παρ΄ όλα αυτά, εξηγεί εν μέρει γιατί το φαινόμενο είναι εντονότερο στις δυτικές κοινωνίες συγκριτικά με την Ασία και την Ανατολική Αφρική», τόνισε, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.
Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, ο μαστός είναι το μόνο όργανο που καθυστερεί να διαφοροποιηθεί, καθώς η τελική ιστολογική διαφοροποίησή του, επιτυγχάνεται με την πλήρη εγκυμοσύνη.
«Συμπερασματικά, λοιπόν, ο ιστός του μαστού που δεν έχει υποστεί τις μεταβολές που προκαλεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, ίσως να είναι πιο ευάλωτος, δεδομένου πως η εξειδίκευση του ιστού εμποδίζει τον καρκίνο», κατέληξε ο κ. Τριχόπουλος.