Mία ώρα και οκτώ λεπτά χρειάστηκε ο Ράφα Ναδάλ για να κάμψει την αντίσταση του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του τουρνουά της Ρώμης την Κυριακή. Ο Ισπανός κυριάρχησε και με 6-1, 6-3 πανηγύρισε τον έκτο φετινό τίτλο του σε οκτώ τελικούς.
Οπως μαρτυρά το τελικό σκορ, ο Ναδάλ έκανε περίπατο στην αγαπημένη του χωμάτινη επιφάνεια. Ο Φέντερερ άρχισε τον αγώνα με πολλά αβίαστα λάθη γεγονός που βοήθησε τον Ισπανό να πάρει εύκολα το πρώτο σετ (6-1) και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία του.
Ο Ναδάλ μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο (5-1), ο Φέντερερ μείωσε σε 5-3 αλλά στο ένατο γκείμ ο Ισπανός τελείωσε τον αγώνα ο οποίος είχε συνολική διάρκεια 68 λεπτά. Αυτή ήταν η 12η νίκη του Ναδάλ σε 14 αγώνες φέτος στο χώμα με την οποία υπερασπίστηκε τον τίτλο του στην "αιώνια πόλη".
Επίσης, ο Ισπανός έφτασε τους έξι τίτλους φέτος σε οκτώ τουρνουά στο οποία ήταν τουλάχιστον φιναλίστ.