Σήμερα η απονομή των βραβείων Κάρολος Κουν

Δημοσίευση: 13/12/2010 09:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
503 προβολές

Μετά τα βραβεία του « Αθηνοράματος», που ήταν βραβεία κοινού ουσιαστικά, έρχονται και τα βραβεία των ειδικών. Η τελετή απονομής με παρουσιαστή τον ηθοποιό, Γρηγόρη Βαλτινό, για να βραβευθούν και να τιμηθούν οι κριτικοί θεάτρου και μουσικής καθώς επίσης και τα βραβεία «Κάρολος Κουν» διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Οι καλύτεροι θα βραβευτούν την Δευτέρα(13/12) στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στην τελετή απονομής θα τιμηθούν κατά την κρίση των κριτικών οι άνθρωποι που έχουν διαπρέψει στο χώρο του νεοελληνικού θεάτρου σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2009 - 2010, με βραβεία αφιερωμένα στη μνήμη του Καρόλου Κουν, του ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου.

Οι υποψηφιότητες των Βραβείων Κουν δραματουργίας είναι:

α) Γιάννης Τσίρος για το έργο «Τα μάτια 4» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη

β) Κώστας Γάκης και Βασίλης Μαυρογεωργίου για το έργο Λιοντάρια που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

γ) Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης για το έργο Πάχνη που παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργια.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

α) Δημήτρης Λιγνάδης για την παράσταση Περί Έρωτος στο Θέατρο Θησείον.

β) Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για τη σκηνοθεσία του έργου «Τα μάτια 4» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης.

γ) Σταμάτης Φασουλής για τη σκηνοθεσία του έργου Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο Θέατρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

α) Ελένη Κοκκίδου για την ερμηνεία της στο έργο Η Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο από Μηχανής.

β) Νένα Μεντή για την ερμηνεία της στο έργο Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο σκηνή Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου.

Για τα βραβεία κριτικών μουσικής υποψήφιοι είναι οι:

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

α) Κωστής Γαιτάνος: ΜΠΕΤΟΒΕΝ, ο πρωτοπόρος δημιουργός, οι εννέα συμφωνίες, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας.

β) Ο εκδοτικός οίκος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ για τις εκδόσεις σε ελληνική μετάφραση των βιβλίων «Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού» του Μάκη Σολωμού (μετάφραση Τίνα Πλυτά), έκδοση 2008, «Αλληλογραφία 1943 - 1955» Theodor W. Adorno – Thomas Mann (μτφ. Λευτέρης Αναγνώστου), έκδοση 2009 και «Τα Μουσικά Δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ» του Carl Dahlhaus (μετάφραση Θόδωρου Αναγνωστόπουλου), έκδοση 2010.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης για την εξαιρετικά και συνολικά επιτυχή παρουσίαση της όπερας «Κάρμεν» του Ζώρζ Μπιζέ και την μέσω της εν γένει δράσης του ενεργοποίηση του μουσικοθεατρικού δυναμικού της πόλης.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

α) Η Μουσική Εταιρεία Αθηνών για τους δίσκους της, σε δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τον πλήρη κύκλο από τις σονάτες και 2 κοντσέρτα του Μότσαρτ με την πιανίστα Μαρία Ευστρατιάδη υπό τη μουσική διεύθυνση του συνθέτη και αρχιμουσικού Γιάννη Ιωαννίδη

β) Η εταιρεία ET CETERA για την ηχογράφηση του έργου «Πάθη κατά Λουκάν» της Καλλιόπης Τσουπάκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολλανδίας 2008

γ) Η εταιρεία LYRA CLASSICS για τον δίσκο με 3 ελληνικά κοντσέρτα για σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων των Ντίνου Κωνσταντινίδη, Ευάγγελου Κοκκόρη και Δημήτρη Νικολάου ερμηνευμένα από τον σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας υπό τον Άλκη Παναγιωτόπουλο.

δ) Η έκδοση «Ευάγγελος και Λίζα 50 χρόνια», Συλλογή Κώστας Γιαννίκος LEGEND έτος 2009.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Η ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

α) οι βιολονίστες Γιώργος Μπάνος και Αντρέι Ναστάζα στο πλαίσιο της εμφάνισής τους στη συναυλία της 18ης Απριλίου 2010 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

β) ο πιανίστας Βασίλειος Βαρβαρέσος για την ατομική του εμφάνιση της 1ης Ιουλίου 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Για το διεθνές ρεπερτόριο:

α) Δέσποινα Κούρτη για την ερμηνεία της στο Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ σε σκηνοθεσία της Ζωής Χατζηαντωνίου στο Θέατρο Από Μηχανής.

β) Χρήστος Στέργιογλου για την ερμηνεία του στον Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη στο Θέατρο Κάππα.

γ) Δημήτρης Ήμελλος για την ερμηνεία του στο «Ύστατο Σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΟΣ

α) Κατερίνας Αρβανίτη, Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο Εθνικό Θέατρο, εκδόσεις Νεφέλη 2010.

β) Σάββα Πατσαλίδη, Θέατρο, Κοινωνία, Έθνος (1620-1960). Από την Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκδόσεις University Studio Press 2009.

γ) Διονύσης Ν. Μουσμούτης, Ο Τιμολέων Αμπελάς η Λίνα Δράκα και η Ζάκυθος, εκδόσεις Τρίμορφο 2010.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

α) Γιάννης Σκουρλέτης για τη σκηνοθεσία της παράστασης Cafe Graveyard Band από την ομάδα Πασπαρτού που παρουσιάστηκε στο TAF.

β) Δημήτρης Καραντζάς για την σκηνοθεσία της παράστασης The new electric Ballroom του Έντα Γουόλς στο θέατρο Χώρα.

γ) Δημήτρης Ξανθόπουλος για τη σκηνοθεσία της παράστασης Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ από την εταιρεία θεάτρου Pequod.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

α) Νίκος Κουρής για την ερμηνεία του στον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από το Εθνικό Θέατρο.

β) Βασίλης Χαραλαμπόπουλος για την ερμηνεία του στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το Εθνικό Θέατρο.