Θεατρική παράσταση η δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου

Δημοσίευση: 03/03/2011 07:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
646 προβολές

Μια θεατρική παράσταση, εμπνευσμένη από τα Δεκεμβριανά του 2008 ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο Parc de la Villette στη Γαλλία.

Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που πυροδότησε τις ελληνικές εξεγέρσεις και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου το 2008 έγινε η πηγή έμπνευσης της ομάδας θιάσου Motus.

Η παράσταση συνδέει την αρχαία Ελλάδα της Αντιγόνης, που επαναστάτησε μπρος στο σώμα του νεκρού αδελφού της, με την νεολαία της σύγχρονης Ελλάδας που εξεγέρθηκαν μπρος στο σώμα του 16χρονου Αλέξη.

“Όταν έγιναν τα επεισόδια στην Ελλάδα”, εξηγεί η ομάδα Motus στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, “συνειρμικά ήρθε στο μυαλό τους η σκέψη ότι δουλεύουν ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο με ένα είδος εξέγερσης πάνω από ένα νεκρό σώμα και ξαφνικά γίνονται όλα αυτά τα επεισόδια στην Αθήνα με έναν λαό να ξεσηκώνεται πάνω από έναν νεκρό. Έτσι αποφάσισαν να αναφερθούν στη σύγρονη Ελλάδα”.

Για την υλοποίηση, ήρθαν στην Ελλάδα και πέρα από την Αθήνα πήγαν σε Άργος και Θήβα.

“Ρωτούσαμε τα άτομα”, εξηγεί η Σύλβια στην παράσταση, “ποια είναι η Αντιγόνη για εσάς σήμερα. Ένας μάς απάντησε ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι τα ονόματα στα κορίτσια και ξαφνικά είδαμε Πακιστανούς, που δούλευαν μαζεύοντας κρεμμύδια. Τότε η ερώτησή μας, μας φάνηκε ηλίθια …δηλαδή πάντα έρχεται η πραγματικότητα και είναι τόσο πιό δυνατή από τον μύθο”.

“Και τώρα, τι κάνουμε;”, είναι το ερώτημα που θέτουν οι καλλιτέχνες ακόμα και για τους ίδιους. “Η τέχνη δεν αρκεί χρειάζεται κάτι περισσότερο”.

Από το βάθος ακούγεται η φωνή “μη μας βλέπετε σαν παιδιά με μια πέτρα στο χέρι,εμείς ερχόμαστε από το μέλλον”.

“Μία η λύση: Πράξε!”.

Στην παράσταση έχουν ενταχθεί στοιχεία από την οικονομική κρίση, η δε Ελλάδα χαρακτηρίζεται «εργαστήριο της Ευρώπης», στο οποίοι όλοι τώρα έχουν στραμμένα τα βλέμματα, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία για τις άλλες εύθραστες οικονομίες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.