Το «καυτό» θέμα της αμπελουργίας τίθεται για μια ακόμη φορά επί τάπητος από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Έτσι σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ θα πραγματοποιηθεί
συνάντηση ανάμεσα σε αγροτικούς φορείς και σε επιστήμονες, προκειμένου
οι αγρότες να έχουν μια εποικοδομητική συζήτηση με ανθρώπους, των
οποίων η εμπειρία συνδυάζεται με την επιστημονική γνώση για το αμπέλι.
Έτσι στη σύσκεψη αυτή που θα γίνει έχουν κληθεί: ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ
κ. Καμπιτάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Λυδάκης, ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ ο
κ. Πέτσας, αλλά και άλλοι επιστήμονες και τοπικοί φορείς. «Θέμα
συζήτησης μας θα είναι η αμπελουργία στο νομό Ηρακλείου. Αυτό που
θέλουμε είναι να ακούσουμε τις απόψεις όλων αυτών των ανθρώπων, που
έχουν μεγάλη εμπειρία πάνω στο θέμα των αμπελιών. Στόχος μας είναι να
γίνει μια συζήτηση εποικοδομητική. Να κάτσουν επιτέλους όλοι οι
εμπλεκόμενοι φορείς και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την αμπελουργία
στο νομό Ηρακλείου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ κ. Ζαχαρίας
Σπυριδάκης. Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη αυτό που επιζητείται από όλους
είναι τελικά μέσα από τις προσπάθειες που θα γίνουν, τις αποφάσεις που
θα παρθούν, να προστατευθεί και να επιβιώσει ο Ηρακλειώτης αμπελουργός.
Να ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε να καταφέρουν οι αμπελουργοί να
εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. «Μέσα από
αυτές τις συζητήσεις προσπαθούμε και εμείς οι αγρότες να βγάλουμε άκρη
για να δούμε πού θα καταλήξουμε και τι θα πράξουμε στο μέλλον. Αν
δηλαδή θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα αμπέλια μας ή αν θα τα
παρατήσουμε όλα», επισημαίνει. Έτσι μέσα από αυτή τη συζήτηση
αναμένεται να καταδειχθούν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην
αμπελουργία, όπως είναι η επιδοτούμενη εκρίζωση αμπέλων και ο
καθορισμός της στρεμματικής ενίσχυσης για όσους παραμείνουν πιστοί στο
επάγγελμα.
Αμπελώνας: Ανάμεσα σε όλα αυτά που θα συζητηθούν θα είναι και αυτό της
μελέτης του ΤΕΙ για τον ιστορικό αμπελώνα. Μια μελέτη η οποία θα
συμβάλει στη διάσωση της αμπελουργίας στο νομό, θα δώσει κατευθύνσεις
στους αμπελουργούς για το τι θα πρέπει να πράξουν και πάνω από όλα θα
τους διασφαλίσει το μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο είναι αβέβαιο καθώς το
ελληνικό επιτραπέζιο προϊόν μπορεί μέχρι στιγμής να έχει θέση στην
αγορά, όμως για να επιβιώσει θέλει συνεχώς αλλαγές και νέες
καλλιέργειες.
Πηγή: tolmi.gr