Για "αναλήθειες και ανακρίβειες" κάνουν λόγο οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ) κ.κ. Γ. Μαρινάκης και Μ. Μιχελινάκης αναφερόμενοι στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να δικαιολογήσει την απόρριψη του αιτήματος καταχώρισης ως ΠΟΠ της ονομασίας: "Κρήτη" για το ελαιόλαδο του νησιού.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην ανακοίνωση που υπογραφεί το Γραφείο Τύπου του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου αναφέρεται μεταξύ άλλων:
"Από τον Ιανουάριο του 2006 είχε υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ αίτημα για αναγνώριση του ελαιόλαδου ΚΡΗΤΗ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Ο φάκελος αυτός δεν προωθήθηκε στην Ε.Ε. λόγω της αλλαγής της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας εντός του 2006. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθεσίας (έκδοση Κοινοτικών κανονισμών αριθ. 510/2006 και 1898/2006), στις 28 Αυγούστου 2007, υποβλήθηκε στην υπηρεσία μας από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιόλαδου (ΣΠΑΚΕ), στον οποίο συμμετέχουν παραγωγοί, μεταποιητές και καταναλωτές ελαιολάδου της Κρήτης- αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» στο Μητρώο ΠΟΠ ΠΓΕ, ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, για το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί. Μετά από εξέταση του φακέλου, σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία, η Yπηρεσία μας προέβη σε αλληλογραφία καθώς και σε προσωπική επαφή με εκπροσώπους της αιτούσας ομάδας, με σκοπό την ενημέρωση τους για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του φακέλου της. Στη συνέχεια, στις 28 Φεβρουαρίου 2008 η αιτούσα ομάδα υπέβαλε νέο βελτιωμένο φάκελο. Ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκαν και σ’ αυτόν ικανοποιητικά ορισμένα από τα βασικά προβλήματα στοιχειοθέτησης του αιτήματός καταχώρισης ως ΠΟΠ της προτεινόμενης ονομασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταχωρηθεί οκτώ ονομασίες ελαιόλαδων περιοχών της νήσου Κρήτης ως ΠΟΠ και μια ως ΠΓΕ. (ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΑΝΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΧΑΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΘΡΑΨΑΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ). Επίσης εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική αξιολόγηση της αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης»".
Επίσης μεταξύ άλλων σημειώνεται:
"Τα χαρακτηριστικά, όπως παρουσιάζονταν στο φάκελο, δεν ήταν δυνατό να διαχωρίσουν σαφώς το ελαιόλαδο ΚΡΗΤΗ από όλα τα υπόλοιπα ελαιόλαδα του νησιού που έχουν καταχωριστεί ως ΠΟΠ και όχι μόνον. Τα ίδια οργανοληπτικά και φυσικά χαρακτηριστικά συναντώνται και σε άλλα ελαιόλαδα του νησιού, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Συγκεκριμένα το πρασινοκίτρινο χρώμα και η φρουτώδης γεύση είναι τα κύρια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για 5 από τα καταχωρισμένα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ του νησιού. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο δεν διέφερε σημαντικά από τα άλλα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ του νησιού, δημιουργούσε πέραν των άλλων θεμάτων και το πρόβλημα της επικάλυψης των οροθετημένων γεωγραφικών ζωνών των καταχωρισμένων ονομασιών των ελαιολάδων της Κρήτης από τη ζώνη παραγωγής του ελαιόλαδου με την υποψήφια για καταχώριση ονομασία «ΚΡΗΤΗ». Σημαντικό πρόβλημα του φακέλου αποτελούσε επίσης η ανεπαρκής τεκμηρίωση του δεσμού μεταξύ των προαναφερόμενων χαρακτηριστικών και του γεωγραφικού περιβάλλοντος. Τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά του νησιού παρουσιάζονταν ομοιογενή στον υπό εξέταση φάκελο (σε αντίθεση με όσα αναφέρονται για τις οριοθετημένες ζώνες παραγωγής των ήδη καταχωρισμένων ονομασιών ελαιολάδων της Κρήτης). Συνεπώς δεν αποδεικνυόταν ο ουσιαστικός ή αποκλειστικός δεσμός των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και του γεωγραφικού περιβάλλοντος που απαιτεί ο κανονισμός.
Σημειωτέον ότι η αξιολόγηση των 8 ελαιολάδων ΠΟΠ, που οι ονομασίες τους ήδη έχουν καταχωριστεί στο Κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ, στηρίχθηκε κατά μεγάλο μέρος στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες των αντίστοιχων οριοθετημένων περιοχών της νήσου Κρήτης και εν μέρει στις τοπικές καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται εντός αυτών. Η παρουσίαση της Κρήτης ως περιοχής με ενιαία εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, στα οποία μάλιστα οφείλονταν αποκλειστικά ή ουσιαστικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου Κρήτης στον υπό εξέταση φάκελο, ερχόταν σε πλήρη αντίφαση με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε για την καταχώριση των 8 ελαιολάδων ΠΟΠ, τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι ΗΔΗ έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. Το ΥΠΑΑΤ ωστόσο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πιστοποίησης του ελαιολάδου και την εμπορική αξία του ονόματος ΚΡΗΤΗ και δεδομένης της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσης του ελαιολάδου στο νησί της Κρήτης, έκρινε ότι θα είχε πολύ καλύτερη τύχη ο φάκελος, εάν η αιτούσα ομάδα, στηριζόμενη στη φήμη του προϊόντος, αιτούνταν την καταχώριση της ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Σημειώνουμε δε ότι σύμφωνα και με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ ο κανονισμός επιτρέπει την καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΓΕ στην περίπτωση που «η φήμη του μπορεί να αποδοθεί στην αντίστοιχη γεωγραφική καταγωγή», όρος ο οποίος εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ικανοποιηθεί πλήρως για το ελαιόλαδο ΚΡΗΤΗ, χωρίς να θίγονταν οι ήδη καταχωρισμένες ονομασίες για ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε οριοθετημένες ζώνες εντός του νησιού.
Με την ευκαιρία λοιπόν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την 9η Μαΐου 2008, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής καθώς και εκπροσώπων της αιτούσας ομάδας, το ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε τις παραπάνω απόψεις του μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του. Επιπλέον επισημάνθηκαν οι ελλείψεις του φακέλου που έχει υποβληθεί. Παρά ταύτα η αιτούσα ομάδα επέμεινε στην άποψή της για καταχώριση της ονομασίας ΚΡΗΤΗ ως ΠΟΠ.
Τέλος οι εκπρόσωποι της αιτούσας ομάδας δεσμεύτηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία προώθησης του φακέλου στις Βρυξέλλες, τα οποία βέβαια ουδέποτε υποβλήθηκαν έχοντας ως αποτέλεσμα την μη τήρηση συγκεκριμένων κανονισμών και τέλος την απόρριψη του συγκεκριμένου φακέλου.
Αυτά ακριβώς είναι τα πραγματικά δεδομένα και η πορεία της αίτησης καταχώρισης ως ΠΟΠ της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για το Κρητικό ελαιόλαδο στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ από τον ΣΠΑΚΕ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Επειδή κατά την άποψη μας δεν θα πρέπει να γίνονται πολιτικά παιχνίδια με το Κρητικό Ελαιόλαδο και τους περήφανους Κρήτες, σταματάμε εδώ αφήνοντας τον κάθε πολίτη να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με το ποιος έκανε καλά την δουλειά του και ποιος όχι όπως επίσης και με το ποιος προστατεύει με τις πράξεις του και όχι με ανέξοδα λόγια τα δικαιώματα και τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης".
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Άμεση ήταν η απάντηση των προέδρων των ΣΕΔΗΚ και ΣΠΑΚΕ, Γιώργου Μαρινάκη και Μανώλη Μιχελινάκη, στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν σε 6 σημεία υπογραμμίζοντας:
1. Μας λένε ότι ο φάκελος είχε ελλείψεις. Όμως αυτοί οι ίδιοι ανέβασαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου το περιεχόμενο του φακέλου ως πλήρες και αναζητούσαν ενστάσεις.
2. Αυτά που αναφέρονται ως αιτιάσεις δεν αφορούν το περιεχόμενο των ενστάσεων. Αφορούν ιδέες και απόψεις διαφόρων παραγόντων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης περί ανομοιομορφίας των κλιματικών συνθηκών, παρομοιάζοντας - ούτε λίγο ούτε πολύ - τις διαφορετικές συνθήκες των κλιματικών συνθηκών που υπάρχουν στην Κρήτη με εκείνες που υπάρχουν στις βόρειες χώρες της Ε.Ε., πράγμα το οποίο έγινε αποδεκτό και πολύ σωστά από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια στην περίπτωση της αναγνώρισης της Ονομασίας Προέλευσης Φέτα. Βεβαίως δεν μοιάζουν οι συνθήκες της Ελλάδας με της Ολλανδίας και της Σουηδίας, αλλά δεν μπορούμε το ίδιο να πούμε και για τις συνθήκες μέσα στις διάφορες ελαιοκομικές ζώνες της Κρήτης.
3. Κάνουν λόγο για ανομοιογένεια του Κρητικού ελαιολάδου και δεν ξέρουμε πως τη στοιχειοθετούν και την τεκμηριώνουν επιστημονικά τη στιγμή που τόσοι έμποροι από την Ιταλία και άλλα κράτη έρχονται και αγοράζουν το ελαιόλαδο της Κρήτης και το μόνο που εξετάζουν είναι τα πραγματικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά του χωρίς να βρίσκουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών.
4. Σε ό,τι αφορά την αλληλογραφία με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Κρήτη στον γ.γ. του υπ. κ. Αυγουλά, στις 9 Μαΐου του 2008, πρέπει να πούμε ότι έγινε προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποδείξεις οι οποίες έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου για να προσαρμοστεί ο φάκελος στις απόψεις τους. Τώρα έρχονται και παρουσιάζουν ως αιτιάσεις εκείνα τα οποία υποδείκνυαν οι ίδιοι προς εμάς.
5. Επίσης, υποδεικνύουν το ελαιόλαδο Κρήτη να αναγνωριστεί ως ΠΓΕ. Αυτό το είχαμε συζητήσει πολλές φορές με τους παράγοντες της Κρήτης και είπαμε ότι το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι το μόνο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο το οποίο διαθέτει ιστορικά στοιχεία, δεσμούς με περιοχή, ποιοτικά χαρακτηριστικά κ.λπ. και συνεπώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ Κρήτη. Το ΠΓΕ είναι οπωσδήποτε μια υποδεέστερη αναγνώριση.
6. Τέλος, ισχυρίζονται ότι το ελαιόλαδο "ΠΟΠ Κρήτη" δεν διαφέρει από τα ελαιόλαδα ΠΟΠ που έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα. Ουδέν αναληθέστερον διότι εμείς συγκρίνουμε τις προδιαγραφές του ελαιολάδου "ΠΟΠ Κρήτη" που παρουσιάζουμε με τις προδιαγραφές που είχαν καθοριστεί το 1992 -1993 όταν υποβλήθηκαν οι φάκελοι των ελαιολάδων αυτών. Τις μεγάλες αυτές διαφορές τις έχουμε επιδώσει με την κατάθεση του φακέλου στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια τις παραδώσαμε εγγράφως στην επιτροπή η οποία έκανε την εξέταση των ενστάσεων, χωρίς όμως να συμπεριλάβει την αναφορά αυτή παρά του ότι έγινε συζήτηση στα πρακτικά της επιτροπής. Μάλιστα, ήδη έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας να μας στείλουν τα πλήρη πρακτικά καθώς δεν μπορούν να αποσιωπούν σημαντικά στοιχεία για να εδραιώσουν τη σημερινή τους θέση.