Έρευνα για τη Μονή Τοπλού

Δημοσίευση: 25/11/2008 11:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
2084 προβολές

Παγκόσμιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες ξένες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας, η κατασκευή τουριστικού θερέτρου σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων στο “Κάβο Σίδερο” Λασιθίου, καθώς θεωρείται ότι θα βλάψει σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής.

Η έκταση παραχωρήθηκε από τη Μονή Τοπλού, γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί: «Κρητικό Βατοπέδι». Τώρα, ανοίγει ο φάκελος: «Μονή Τοπλού - Κάβο Σίδερο», με την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά προς την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης στα Χανιά. Λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης η διοίκηση της βρετανικής Loyalward που διαχειρίζεται το έργο, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, αποφάσισε να συνδέσει την επωνυμία της με το νησί μετονομαζόμενη σε Minoan Group. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.500 στρέμματα. Οι σχεδιασμοί είναι να δημιουργηθούν πέντε τουριστικά χωριά που θα πλαισιωθούν από ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων σε έκταση της Μονής Τοπλού που παραχωρήθηκε στην εταιρεία έναντι ετήσιου ποσοστού επί των εσόδων της. Στο συγκρότημα θα περιλαμβάνονται τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, μαρίνα, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κολυμβητήριο, κέντρο ιππασίας και θέατρο. Δεν είναι, όμως, μόνον οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και φορείς της Κρήτης που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στη συγκεκριμένη επένδυση. Είναι χαρακτηριστικές οι επιστολές της αρχαιολόγου Jennifer Moody από τις ΗΠΑ και του ιστορικού - περιβαλλοντολόγου Oliver Rackham (οι οποίοι επί χρόνια δούλευαν στην Ελλάδα και τη Σητεία), προς τον Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης Rue Mauverney αλλά και προς βρετανικές εφημερίδες. Οι Moody και Rackham, οι οποίοι μαγεμένοι από την περιοχή έγραψαν και βιβλίο για τη «γένεση του κρητικού τοπίου», αναφέρουν ότι έχουν «πανικοβληθεί από την προτεινόμενη κωμική επένδυση στο Κάβο Σίδερο». Επισημαίνουν ότι «η συγκεκριμένη επένδυση στο ακρωτήριο Σίδερο είναι τελείως αταίριαστη σ’ αυτήν την τοποθεσία. Οποιοσδήποτε έχει ζήσει του ανηλεείς ανέμους θα είχε σοβαρές επιφυλάξεις να παίξει εδώ γκολφ. Δεν υπάρχει καμία υποδομή και αν φροντίσει κανείς να δημιουργήσει κάποια, αυτό θα προκαλούσε μεγάλη οικολογική καταστροφή». Η ΜΕΛΕΤΗ Για τη μελέτη των επενδυτών αναφέρουν: «Η μελέτη που έκαναν οι επενδυτές για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επενδύσεις τους στο περιβάλλον κρίνεται από εμάς επιφανειακή. Θέτει ασαφείς γενικές αρχές αλλά στερείται ουσιωδών λεπτομερειών. Επικεντρώνεται σ’ εκείνες τις περιοχές που προτείνονται να χτιστούν και δε λέει τίποτε για τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη χερσόνησο. Στην πράξη, η ανάπτυξη ενός τμήματος της χερσονήσου θα απειλήσει την υπόλοιπη. Αν οι πρώτες επενδύσεις είναι επιτυχείς, αυτό θα οδηγήσει σε απαιτήσεις για επέκταση. Ακόμη και αν αυτό δε συμβεί, περιοχές που δεν χτίστηκαν είναι πολύ πιθανόν -ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επενδυτών- να χρησιμοποιηθούν από καταπατητές για διάφορα κτήρια, parking και σκουπιδότοπους.

Είναι πιθανόν να πάψει αυτή η περιοχή να χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, πράγμα που θα επηρεάσει και την ανάπτυξη της τοπικής χλωρίδας. Το φημισμένο Φοινικόδασος, αν και δεν έχει άμεσα καταπατηθεί, απειλείται από μόλυνση των υπογείων υδάτων από τα οποία εξαρτάται και επίσης επειδή οι επενδυτές θεωρούν δύσκολο να αντισταθούν στο να εισάγουν ξένους φοίνικες και μαζί με αυτούς την κόκκινη ψείρα, ένα απειλητικό για τον ντόπιο φοίνικα έντομο. Η αρχαιολογική μελέτη που έχουν συντάξει οι επενδυτές δε συμφωνεί καθόλου με τη δική μας αυτοψία στον χώρο. Έχουν προτείνει ως προστατευόμενους χώρους την πόλη Ιτανος, δύο μικρά κομμάτια γης και πέντε μεμονωμένες τοποθεσίες (μια από αυτές είναι μια μινωική έπαυλις ήδη σοβαρά κατετραμμένη από τις εκσκαφές). Δύο από τις τοποθεσίες σημειώνονται λάθος στον χάρτη, κάτι που δείχνει ότι οι ερευνητές δεν επισκέφτηκαν καν την περιοχή. Ο δρόμος που προτείνεται προς τον σταθμό αφαλάτωσης θα διασχίζει μια πολύ σημαντική τοποθεσία, όπου μπορεί να δει κανείς πολλά θεμέλια αρχαίων οικισμών. Αλλά να ξεχωρίζει κανείς αυτά τα λίγα μέρη για προστασία είναι εντελώς ανεπαρκές, όταν σχεδόν όλη η περιοχή είναι ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός χώρος. Τα χαρακτηριστικά της αν και είναι απολύτως ικανά να επιβιώσουν, αν αφεθούν ανενόχλητα είναι εύθραυστα και μπορούν να καταστραφούν εύκολα από το απρόσεκτο σκάψιμο που συνοδεύει αναπόφευκτα την εμπορική ανάπτυξη». Και καταλήγουν: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό, αν γινόταν στο σωστό μέρος δίπλα σε ένα θέρετρο που ήδη υπάρχει, το οποίο θα μπορούσε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να εξασφαλίσει δουλειές για τους ντόπιους.

Είναι παράλογο και χωρίς νόημα σε μια απομακρυσμένη γωνιά. Η Β.Α. Κρήτη χρειάζεται μόνο να την αφήσουν ήσυχη και ίσως αναπτυχθεί για ένα πιο ήπιο οικοτουρισμό που θα έκανε το μοναδικό της τοπίο διαθέσιμο σ ’αυτούς που ενδιαφέρονται. Η Β.Δ. γωνιά της Κρήτης είναι μια άλλη βραχώδης περιοχή που υπάγεται κι αυτή στο πρόγραμμα Natura 2000 με ενδημικά φυτά και αρχαιότητες αλλά αντί για γήπεδα γκολφ έχουν εγκαταστήσει ένα δίκτυο από σηματοδοτημένα μονοπάτια με πινακίδες που πληροφορούν γιατί η περιοχή είναι σπουδαία. Υπάρχει και μια άλλη ενοχλητική πλευρά του θέματος. Η γη ανήκει στην Μονή της Παναγιάς της Ακρωτηριανής (Μονή Τοπλού) που αφέθηκε να παρακμάσει και τώρα έχει πολύ λίγους μοναχούς (και συνεπώς περιορισμένες οικονομικές ανάγκες). Η περιουσία του μοναστηριού είναι υπό τη δικαιοδοσία της Αυτού Αγιότητος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου του Α’. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια καλά ανεπτυγμένη θεολογία για το περιβάλλον και για το πνευματικό και υλικό καθήκον της ανθρωπότητας να ζει σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο και να φροντίζει για τα πλάσματα του Θεού. Αυτό το προωθεί επανειλημμένα ο Πατριάρχης δημόσια. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει μιλήσει με πάθος για την ανάγκη να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα μέρη του κόσμου, όπως η Γροιλανδία και ο Αμαζόνιος. Η Β.Α. γωνιά της Κρήτης είναι ένα τέτοιο ιδιαίτερο μέρος, στο οποίο ο Πατριάρχης έχει ουσιαστική εξουσία και επίδραση, την οποία όμως δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα για να εμποδίσει την καταστροφή της. Φοβόμαστε ότι αυτό θα προκαλέσει σκάνδαλο και θα βλάψει το κύρος και τη φήμη της Εκκλησίας». Η ΕΡΕΥΝΑ Να σημειώσουμε ότι στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς ζητεί τη διενέργεια έρευνας για το πώς η έκταση - φιλέτο 26.000 στρεμμάτων στην Κρήτη έφτασε στα χέρια της Μονής Τοπλού. Την άμεση δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, είχε ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος. Σημείο αιχμής αποτελεί η έκταση 26.000 στρεμμάτων, γνωστή ως Κάβο Σίδερο, στον νομό Λασιθίου, η οποία, όπως καταγγέλλει ο Αλ. Αλαβάνος, μεταβιβάστηκε από τη Μονή Τοπλού προς το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που συνέστησε η ίδια η Μονή και στη συνέχεια παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στη βρετανική εταιρεία. Όπως γράφτηκε στον Τύπο «την ίδια ώρα που η Μονή προχωρούσε στην κατάρτιση προσυμφώνου με την εταιρεία (17.4.1995), εκκρεμούσε στο Εφετείο Κρήτης στα Χανιά, προσφυγή της για να της αναγνωριστεί η κυριότητα 30.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Α.Π., τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.500 στρέμματα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η απάτη σε βάρος του Δημοσίου, τινάζεται στον αέρα και η σύμβαση με την αγγλική εταιρεία».

Με την παραγγελία του προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου, ο κ. Σανιδάς ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα τής: - Κακουργηματικής απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος ανερχόμενα σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ (από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού). - Άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές από τους πραγματογνώμονες και τους υπαλλήλους που συνέταξαν τις εκθέσεις και τα έγγραφα με τα οποία διαβιβάστηκε η επίμαχη έκταση στη Μονή. - Κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης που τελέστηκε σε βάρος του Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος που ανέρχεται σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τους υπαλλήλους που συνέταξαν εκθέσεις και έγγραφα με βάση τα οποία εκδόθηκε το απαλλακτικό βούλευμα για τους υπαλλήλους που βεβαίωναν ότι η επίμαχη περιοχή ήταν εγκαταλειμμένη γεωργική έκταση. - Ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδείς βεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού. Δεν αποκλείεται η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Πηγή: haniotika-nea.gr