Εργολάβος απείλησε με αυτοκτονία στο πολιτιστικό

Δημοσίευση: 10/03/2010 10:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
872 προβολές

Εξόφλησε κατά το μεγαλύτερο μέρος τους εργαζόμενους στο Πολιτιστικό ο ανάδοχος. Χρειάστηκε η δραματική ενέργεια του υπεργολάβου, ο οποίος απειλούσε να πέσει στο κενό από το γερανό του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου για να πληρωθούν οι επτά εργαζόμενοι που απασχολούσε στο συνεργείο του.

Ο ανάδοχος του έργου, μετά το επεισοδιακό πρωινό, εξόφλησε τα 10.000 ευρώ από τα 11.200 ευρώ που ήταν οι οφειλές προς τους επτά εργαζόμενους, οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες. Απλήρωτοι εξακολουθούν να μένουν και οι εργαζόμενοι σε άλλα συνεργεία που εργάζονται στο εργοτάξιο του ΠΣΚΗ. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για οφειλές της τάξεως των 50.000 ευρώ.

Στο «κόκκινο»

Η κατάσταση με την καθυστέρηση των πληρωμών από τους υπεργολάβους προς τους εργάτες και τον ανάδοχο προς τους υπερεργολάβους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ενας από τους υπεργολάβος -ο ανάδοχος του έργου έχει αναθέσει επιμέρους εργασίες σε υπερεργολάβους και στα συνεργεία τους- μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις πληρωμές επέλεξε ως τρόπο διαμαρτυρίας το να σκαρφαλώσει χθες στο γερανό. Η ενέργειά του αυτή σήμανε συναγερμό. Επί τόπου έφθασαν στο εργοτάξιο σωστικά συνεργεία, το ΕΚΑΒ και πυροσβεστική. Τις διαπραγματεύσεις μέσω κινητού τηλεφώνου με τον παρ' ολίγο αυτόχειρα ανέλαβαν ο υποδιευθυντής ασφαλείας Γιώργος Κονσολάκης, ο αντιδήμαρχος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΤΑΗ Κώστας Μαμουλάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιώργος Σκουλατάκης. Μετά από την παρέλευση δύο ωρών και ενώ η αγωνία είχε κορυφωθεί με πλήθος περαστικών να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο ο υπεργολάβος πείστηκε να κατέβει από τον γερανό, ο οποίος είχε σηκωθεί σε ύψος 20 μέτρων.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης τόνισε μιλώντας στην «Τ» ότι ο δήμος δεν ευθύνεται για τα προβλήματα που καταγράφονται αναφορικά με τις πληρωμές των εργατών αλλά ότι για, κοινωνικούς λόγους, παρακολουθεί στενά και αυτή την πτυχή. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Σκουλατάκης υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται στην εξαθλίωση από την ανεργία και το μπλοκάρισμα των πληρωμών τους. Οι συνδικαλιστές που έδωσαν το «παρών» προειδοποίησαν ακόμη και για επίσχεση εργασίας, κάνοντας λόγο για 70% ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, προχθές δηλαδή, το προεδρείο του ΠΑΜΕ είχε προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, για την περίπτωση των επτά εργαζομένων. Εν τω μεταξύ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΠΤΑΗ, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αναμένεται να γίνει αναφορά στο θέμα που διαρκεί εδώ και μήνες, οι διαστάσεις του οποίου αρχίζουν μέρα με τη μέρα να γίνονται εκρηκτικές και να απασχολούν την κοινή γνώμη.