Φοιτητές εισέβαλαν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 30/10/2009 10:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
653 προβολές

«Κατάσταση βίας» θα χαρακτηρίζεται από εδώ και πέρα η εισβολή μη συγκλητικών φοιτητών στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου και γι' αυτό θα διακόπτονται οι εργασίες της. Αυτό προτάθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη στους συγκλητικούς, μετά από την αναστάτωση της χθεσινής Συγκλήτου στο Ρέθυμνο από ομάδα φοιτητών.

«Ο πρύτανης μας ρώτησε πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις από εδώ και πέρα και ότι τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Σε παρόμοιες εισβολές φοιτητών -οι οποίες έχουν γίνει συχνές- θα διακόπτεται η Σύγκλητος», εξήγησε ο αντιπρύτανης Υποδομών και Φοιτητικής Μέριμνας, Θεοφάνης Κιτσόπουλος. Για την αποφυγή όμως τέτοιων φαινομένων οι φοιτητές, έστω κι αν δεν είναι συγκλητικοί, θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Σύγκλητο, όπου και θα συζητούνται.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή… σύντομη συνεδρίαση, που ξεκίνησε περίπου στη 1.45μ.μ. και διεκόπη στη 1.30μ.μ., οι συγκεκριμένοι φοιτητές, με ένα δισέλιδο κείμενο, διαμαρτυρήθηκαν για την άρση του ασύλου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, αλλά και για το νέο εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διαμαρτυρία για την άρση του ασύλου επεκτάθηκε και στην Πανεπιστημιούπολη της Κνωσού, όπου μετά το πρόσφατο περιστατικό με νεαρό τοξιμανή και την παρέμβαση του κ. Κιτσόπουλου, αλλά και της αστυνομίας, η κατάσταση βελτιώνεται. «Αν συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα καλά, ίσως και να θεσπιστεί και πάλι το άσυλο στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου», συνέχισε ο κ. Κιτσόπουλος.

Κανονισμός
Στη Σύγκλητο αναμενόταν να συζητηθεί και ο νέος εσωτερικός κανονισμός του Πανεπιστημίου, τον οποίο επεξεργάστηκαν οι, Καλοκαιρινός Αλέξης, Κυλάφης Νικόλαος και Ταρουδάκης Μιχαήλ, μέλη της Επιτροπής που ορίστηκαν από τη Σύγκλητο στις 18 Ιουλίου.

Η πρόταση αυτή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Οκτωβρίου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, όπου μπορούσαν να κατατεθούν και τα σχετικά σχόλια και παρατηρήσεις. «Η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται, καθώς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τον εσωτερικό κανονισμό, εάν πρώτα δεν γίνουν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συζήτηση για το θέμα πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στην επόμενη Σύγκλητο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πρόταση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 10 Δεκεμβρίου.