Έρχονται πληρωμές για τους αγρότες, αλλά και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, με την καταβολή τους να αναμένεται πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δοθούν οι επιδοτήσεις εγκαίρως, δίνοντας έτσι μια βαθιά ανάσα στους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τα χρέη τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις να τους «πνίγουν».
Το ποσό που υπολογίζεται ότι πρέπει να μοιραστεί -φέτος- πανελλαδικά ανέρχεται σε περίπου 2.5 δισ. ευρώ για όλα τα προϊόντα.
Μια απόφαση, την οποία οι αγρότες της Κρήτης βλέπουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, συνεχίζοντας ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι ενισχύσεις πρέπει να καταβληθούν όσο γίνεται πιο σύντομα, γιατί οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και δεν υπάρχει χρόνος ούτε για μια μέρα καθυστέρησης. Κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα, μιλώντας στην «Τ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο οποίος δηλώνει πως οι αγρότες είναι σε αναμονή.
Ψηφιοποίηση
Απαντώντας στο βουλευτή ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν πρώτα στις Ενώσεις που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ψηφιοποίησης. Μέχρι σήμερα, είπε, η ψηφιοποίηση των μητρώων σε πανελλήνιο επίπεδο βρίσκεται στο 70%, έναντι του 30% που βρισκόταν στις 4 Οκτωβρίου. Ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα αυξηθούν πολύ πάνω από το 50% οι Ενώσεις που θα ψηφιοποιήσουν τα μητρώα των παραγωγών τους κατά 100%, όπως είναι μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα για όσες δεν προλάβουν, δήλωσε πως και σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο θα φροντίσει ώστε να καταβληθούν τα ανάλογα χρηματικά ποσά.
Ο υφυπουργός τόνισε ακόμα ότι θα μεταφερθεί προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Αττική και τη Θεσσαλία στις περιοχές που το έχουν ανάγκη, ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι το συντομότερο δυνατό.
Ανάσα
Η καταβολή των χρημάτων στον αγροτικό κόσμο θα σημάνει αυτόματα και την οικονομική «ανάσα» ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Μιας και ουκ ολίγοι (προμηθευτές, γεωπόνοι, έμποροι, τράπεζες κ.τ.λ.) περιμένουν να καταβληθούν αυτά τα ποσά στους αγρότες, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να πληρωθούν.
«Όλη η τοπική και περιφερειακή - γενικότερα- οικονομία περιμένει τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να καταβάλουν όσα χρωστούν στους προμηθευτές στις τράπεζες. Ενώ πρέπει να σκεφτούμε ότι και τα παιδιά των αγροτών θέλουν να κάνουν Χριστούγεννα», σχολίασε εύστοχα ο κ. Κεγκέρογλου. Μια άποψη με την οποία συμφώνησε και ο υφυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας πως γνωρίζει ότι η αγορά σήμερα ασφυκτιά.



