Ενενήντα εννέα γαστρονομικές συνταγές της κρητικής κουζίνας που μεταφέρουν στην εποχή μας όλα τα χρώματα, τα αρώματα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις των αγαθών της κρητικής γης περιλαμβάνει το βιβλίο “Κρητική Δημιουργική Κουζίνα - Ονείρου γεύσεις από τα Χανιά με βιολογικά προϊόντα” του σεφ Γιάννη Αποστολάκη που παρουσιάσθηκε χθες πλαίσιο της έκθεσης “Αγροτικός Αυγούστος 2009 - Γη και πολιτισμός” που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.
Στις 140 σελίδες του οι αναγνώστες θα βρούν πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στην κρητική παραδοσιακή διατροφή όπως: σαλάτες, ορεκτικά, πουλερικά, χοιρινό, θαλασσινά, αρνί, κουνέλι, ψωμί, γλυκά.
Κατά την παρουσίαση τού βιβλίου προσφέρθηκαν εύγευστα εδέσματα βασισμένα στις συνταγές του βιβλίου όπως: μους αθότυρου με σάλτσα σύκου, παξιμαδάκια με μυζήθρα και γύρη, κρίταμο κοκαλιστό κ.α..
Το βιβλίο προλογίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης τονίζοντας ότι
"το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχουμε στην έκδοση αυτού του τόμου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών οι οποίες φτάνουν από το μακρινό παρελθόν στις μέρες μας, συντελεστές ενός ζητούμενου “έυ ζην” που χάθηκε μέσα στο χρόνο και που η ανάκτησή του είναι τόσο απαραίτητη για τη συνέχεια της πορείας μας στο παρόν και στο μέλλον".
Ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι "ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος που είναι αφιερωμένος στα βιολογικά προϊόντα και την βιολογική γεωργία, δεν μπορούσε να μην είναι
αφιερωμένος και στην Κρητική διατροφή.
Η κρητική κουζίνα είναι παγκοσμίως φημισμένη για την ποιότητά της για την υγιεινή διατροφή της.
Το βιβλίο έχει την χορηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όμως η όλη δραστηριότητα που εμπεριέχεται σε αυτό, ανήκει στον μάγειρα Γιάννη Αποστολάκη που παρουσιάζει ενενήντα εννέα θαυμαστές γαστρονομικές συνταγές που μας παραπέμπουν στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα".
Ο σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. και πρόεδρος του Δικτύου “Κρητικής Γαστρονομίας” Γιάννης Αποστολάκης ευχαρίστησε την Νομαρχία που του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει καποιες συνταγές καινούργιες σε εκτέλεση, κάνοντας χρήση των τοπικών πρώτων υλών και αφήνοντας την φαντασία του να δημιουργήσει.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι πολύ εύκολο οι συνταγές αυτές να μπουν στην Κρητική κουζίνα αρκεί να υπάρχει διάθεση εκ μέρους των μαγείρων και των τοπικών εστιατορίων να τα φτιάξουν.
"Αυτή την περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία λόγω της πληθώρας κόσμου οι επισκέπτες μας να μπορούν να δοκιμάσουν τα Κρητικά εδέσματα και τις τοπικές συνταγές και να τις διαφημίσουν στις χώρες τους" τόνισε.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι παράλληλες δράσεις στην έκθεση του "Αγροτικού Αυγούστου 2009" που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.
Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
Ωρα 8μ.μ.: Απονομή Διπλωμάτων Συμμετοχής στους εκθέτες της Έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα στον ζωγράφο και αγιογράφο Νίκο Γιαννακάκη για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή του νομού μας.
Ωρα 9μ.μ.: Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με το Συγκρότημα του Παραδοσιακού Συλλόγου: "ΤοΡόδο".
Ώρα 10μ.μ.: «Μια Πόλη Μαγική». Ένα Μουσικό Πρόγραμμα από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Χατζιδάκι με τους: Λεωνίδα Μαριδάκη (Κιθάρα– Τραγούδι), Κατερίνα Παπουτσάκη (Τραγούδι), Βασίλη Παυλίδη ( Μπουζούκι), Κωνσταντίνο Γιαννάκη( Πιάνο).
-Αύριο Κυριακή στις 9.30 το βράδυ ο Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος: "Σταυραετοί", θα παρουσιάσει ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.