Το ένα μετά το άλλο λουκέτο βάζουν πρατήρια υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο, απόρροια των τελευταίων «άγριων» φόρων στην τιμολόγηση της βενζίνης. Αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κατανάλωση τουλάχιστον κατά 20%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Χάρη Μαυράκη.
«Τα περισσότερα πρατήρια βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και δεν ξέρουμε και αυτά που έχουν μείνει και δεν ανήκουν ακόμα στις εταιρίες για πόσο ακόμα καιρό θα μπορέσουν να αντέξουν. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και από την άλλη ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι σήμερα στην τιμή των καυσίμων πάνω από το 70% είναι φόροι» τονίζει ο κ. Μαυράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι οι λόγοι που οδηγούνται στα λουκέτα οι ιδιώτες πρατηριούχοι. Ο πρώτος λόγος είναι η εξοντωτική αύξηση των φόρων το τελευταίο εξάμηνο στην τιμολόγηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας στους πρατηριούχους για νέες παραγγελίες και ο δεύτερος οι «τάπες» -όπως λέει χαρακτηριστικά- που έχουν φάει πολλοί συνάδελφοί του πρατηριούχοι από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, που έχουν πίστωση ανά μήνα για τον εφοδιασμό του στόλου αυτοκινήτων που διαθέτουν.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις πληρωνόμαστε με επιταγές, οι οποίες όμως στη συνέχεια σκάνε, αφού δεν καλύπτονται. Μιλάμε για εταιρίες με πιστώσεις από 1.000 έως και 2.000 ευρώ το μήνα. Αν τα ποσά αυτά δεν καλύπτονται με τις επιταγές που παίρνουμε και σκάνε, τότε αυτόματα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων οδηγούνται στο λουκέτο, όπως είναι εύκολα κατανοητό» τονίζει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.
Στο μεταξύ την Κυριακή 13 Ιουνίου στα Χανιά πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην ΠΟΠΕΚ -τη νέα Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδας όπου ανήκει και η περιφέρεια Κρήτης- για την ανάδειξη των πρώτου Διοικητικού της Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΠΟΠΕΚ διοικείται από προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο μετά την πρόσφατη σύστασή της.