Μολότοφ και δακρυγόνα στο Ηράκλειο

Δημοσίευση: 06/05/2010 06:05
Συντάκτης: digitalcrete.gr
552 προβολές

Τα αιματηρά επεισόδια στην Αθήνα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης για το φόβο εκτεταμένων επεισοδίων, χωρίς να λείπουν οι συγκρούσεις αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων και στο νησί. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, με τις ομάδες των αντιεξουσιαστών να «χτυπούν» στη διάρκεια της μεγάλης πορείας των πολιτών, η οποία έλαβε τέλος στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία των Λιονταριών περίπου 30 με 40 αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες και ξύλα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που επιτηρούσαν την πορεία, με τους αστυνομικούς να απαντούν με τη ρίψη δακρυγόνων. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος στα στενά γύρω από την πλατεία των Λιονταριών και το πάρκο του Θεοτοκόπουλου.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, βέβαια, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί έριξαν χημικά πριν προκληθούν από τους κουκουλοφόρους, κάτι που διαψεύδεται από τις αστυνομικές αρχές.

Σε αντίθεση με το Ηράκλειο, στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης τα πράγματα κύλησαν ήρεμα.

Στα Χανιά πάνω από 2.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους, ενώ ανάλογες πορείες είχαμε στο Ρέθυμνο, τον Αγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι Ααστυνομικές δυνάμεις σε όλα τα αστικά κέντρα ήταν σε επιφυλακή, με την παρουσία των αστυνομικών, μέχρι την ώρα που έκλεινε η «Τ», να είναι εμφανής αλλά διακριτική για το φόβο νέων επεισοδίων.

Τα επεισόδια στο Ηράκλειο μπορεί να ήταν μικρής έκτασης αλλά το συνολικό κλίμα που επικρατεί πανελλαδικά και ο θάνατος των τριών ανθρώπων στην Αθήνα έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα παγκρήτιο σχέδιο για την προστασία των πολιτών και των κτιρίων που αποτελούν στόχους των αντιεξουσιαστών.

«Πνίγηκε» το Ηράκλειο από τα χημικά

Τα σοβαρότερα επεισόδια στην Κρήτη σημειώθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου με απολογισμό μια σύλληψη, μια μεταφορά αστυνομικού στο νοσοκομείο, ζημιές σε τραπεζικά υποκαταστήματα και πλήθος κόσμου να πνίγεται από τα δακρυγόνα, τα οποία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ηταν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, με την πολυπληθή πορεία να βρίσκεται σε εξέλιξη και τις διμοιρίες των αστυνομικών να ακολουθούν από απόσταση και διακριτικά τους διαδηλωτές.

Μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο έκανε την εμφάνισή της μέσα από το πλήθος μια ομάδα 30-40 αντιεξουσιαστών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Γιάννη Μεσοδιακάκη, επιτέθηκαν αναίτια σε μια από τις διμοιρίες των αστυνομικών, με μολότοφ, πέτρες και καδρόνια.

Οι αστυνομικοί απέναντι σε αυτήν την επίθεση απάντησαν άμεσα με δακρυγόνα, με την κατάσταση να μοιάζει εκτός ελέγχου για λίγη ώρα.

Οι κουκουλοφόροι συνέχισαν την επίθεσή τους για λίγα λεπτά, για να ακολουθήσει έπειτα κλεφτοπόλεμος στα γύρω στενά από την πλατεία των Λιονταριών και το πάρκο του Θεοτοκόπουλου.

Αποτέλεσμα αυτών των επεισοδίων ήταν μια σύλληψη ενός εκ των κουκουλοφόρων αλλά και η μεταφορά ενός αστυνομικού στο νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, νιώθοντας έντονη αδιαθεσία από τα δακρυγόνα που έπεσαν στο σημείο. Οπως διαπιστώθηκε, ο αστυνομικός στον οποίο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες δεν είχε κάτι σοβαρό.

Σε κατάσταση πανικού

Τα επεισόδια βρήκαν το πλήθος των τουριστών αλλά και των πολιτών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία απροετοίμαστους. Μετά τη ρίψη των δακρυγόνων, επικράτησε πανικός. Οι τουρίστες έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από αυτά που συνέβαιναν δίπλα τους αλλά και ο κόσμος που καθόταν στις καφετέριες και περνούσε από την πλατεία έτρεχαν να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα.

Χαρακτηριστικές όσο και θλιβερές ήταν οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν, με τις μητέρες να προσπαθούν να απομακρύνουν τα παιδιά τους όσο πιο μακριά γίνεται από το σημείο των επεισοδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης ήταν για αρκετή ώρα αποπνικτική, με την οσμή από τα χημικά να εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση από την πλατεία των Λιονταριών.

Επίθεση στις τράπεζες
Από την επίθεση των αντιεξουσιαστών δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα. Τόσο στη διάρκεια της πορείας όσο και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αντιεξουσιαστές προκάλεσαν ζημιές σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ αλλά και στις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στις εισόδους των τραπεζών. Σε διάφορα σημεία έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους.

Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της «Τ» αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης για το φόβο νέων επεισοδίων, με την παρουσία τους βέβαια να είναι διακριτική. Ενώ μετά το τέλος των επεισοδίων, τα πνεύματα ηρέμησαν και επανήλθε γρήγορα η τάξη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα.

Υποστολή της σημαίας της Ε.Ε. στα Χανιά και κατάληψη του δημαρχείου στο Ρέθυμνο

Πάνω από 2.000 άτομα συμμετείχαν στις δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη των Χανίων, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι πορείες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν περίπου μια ώρα αργότερα ομαλά, με τους πολίτες να φωνάζουν συνθήματα και να έχουν αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας.

Η μοναδική παραφωνία ήταν το κατέβασμα της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη νομαρχία Χανίων, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές πέταξαν αβγά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Σε όλη τη διάρκεια των δύο διαδηλώσεων η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ήταν διακριτική, καθώς η τοπική Αστυνομική Διεύθυνση φοβόταν την πρόκληση επεισοδίων από τον ισχυρό πυρήνα αντιεξουσιαστών που υπάρχει στην πόλη της Δυτικής Κρήτης.

Επεισόδια τα οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Μέχρι αργά το βράδυ, πάντως, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν ακροβολισμένες σε όλο το κέντρο των Χανίων, με την τοπική ηγεσία να έχει εκπονήσει και σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν ξεσπάσματος βίας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Τ» ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Παντελής Μουρτζανός, ήταν μια από τις πλέον ήρεμες πορείες που έγιναν στην πόλη, όμως η αστυνομία με τα όσα έγιναν στην Αθήνα βρισκόταν σε ετοιμότητα και επιφυλακή, καθώς θεωρείτο πιθανό να υπάρξουν συγκεντρώσεις νεαρών αντιεξουσιαστών στη διάρκεια της νύχτας. Για αυτό και όσο περνούσε η ώρα και έπεφτε το σκοτάδι, οι περιπολίες στην πόλη αυξήθηκαν, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι δύο πορείες της ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο ήταν ειρηνικές, με τις διαδηλώσεις, όμως, να στιγματίζονται από την πολύωρη κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου από φοιτητές.
Εκατοντάδες κόσμου βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Μετά το τέλος των διαδηλώσεων, περίπου 120 άτομα, κυρίως φοιτητές, κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, όπου ανάγκασαν το δήμαρχο Γρηγόρη Αρχοντάκη αλλά και όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό να βγουν έξω, πραγματοποιώντας κατάληψη.

Στο κτίριο παρέμειναν περίπου 4 ώρες, με τους καταληψίες να αποχωρούν περίπου στις 5 το απόγευμα ειρηνικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όση ώρα έμειναν μέσα στο δημαρχείο δεν προκάλεσαν υλικές ζημιές, εντός και εκτός του κτιρίου. Ανάρτησαν απλά κάποια πανό.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή, ταξίαρχο Μανόλη Παραβολιδάκη, τα γεγονότα της Αθήνας έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις του νησιού.