Ο Μ. Χρυσοχοίδης έρχεται στο νησί

Δημοσίευση: 12/01/2010 10:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
580 προβολές

Στην Κρήτη ο υπουργός για τα φαινόμενα εγκληματικότητας.

Η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και τα συνεχή κρούσματα βίας στην Κρήτη, κατεβάζουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο νησί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέλοντας να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος, θα επισκεφτεί την Κρήτη στα τέλη του Ιανουαρίου, συνοδευόμενος πιθανότατα από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόμου και τον επιτελάρχη κ. Γιάννη Ραχωβίτσα.

Η επίσκεψη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συναντήσεις σε όλους τους νομούς του νησιού, όμως είναι βέβαιο πως στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου και της αστυνομίας θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι δύο πιο… πολύπαθοι νομοί του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

Δύο νομοί στους οποίους έχουν συμβεί τα σοβαρότερα περιστατικά και με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τα συνεχή κρούσματα αρπαγής των ΑΤΜ, τη σωρεία ληστειών με κινηματογραφικό τρόπο, όπως η διπλή… επιχείρηση των δύο τραπεζών στο κέντρο των Αρχανών. Οι δύο αυτοί νομοί βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα του υπουργείου. Ο νομός Ηρακλείου λόγω του φιάσκου στις Μαλάδες, αλλά και γενικότερα λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην ενδοχώρα του και ο νομός Ρεθύμνου, εξαιτίας της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου και των όσων έχουν συμβεί εκεί πριν και μετά την εποχή της επιχείρησης των Ζωνιανών.

Σε αναβρασμό

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η εγκληματικότητα στην Κρήτη, παρουσιάζει αύξηση μέρα με τη μέρα. Ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, παράνομη οπλοχρησία και σωρεία αιματηρών περιστατικών (δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών) που οφείλονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά και σε ασήμαντες αφορμές, έχουν κάνει την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας - κοιτάζοντας τους δείκτες εγκληματικότητας - να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Παράλληλα το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων έχει «χτυπήσει κόκκινο», με το νησί να είναι πύλη εισόδου και εξόδου μεγάλων ποσοτήτων.
Ενώ περίοπτη θέση στη λίστα των παράνομων περιστατικών έχουν στην Κρήτη οι ζωοκλοπές. Ένα δυσάρεστο και προσβλητικό φαινόμενο, το οποίο ενώ ήταν σε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Προσπάθεια

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των προβλημάτων η αστυνομία της Κρήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συνεχή κρούσματα βίας και εγκληματικότητας, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια. Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, μιας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το Σώμα, δυσχεραίνουν το έργο των αστυνομικών υπαλλήλων.