Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Έρχεται πλοίο για Γαύδο

Δημοσίευση: 14/07/2010 10:07
Συντάκτης: digitalcrete.gr
469 προβολές

Ολοκληρώθηκαν προχθές το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί νέο πλοίο στη γραμμή της Γαύδου, μετά από σειρά συναντήσεων του κοινοτάρχη Στρατή Λαμπάκη στην Αθήνα, παρουσία των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κυρίων Δαμιανάκη και Σκουλάκη και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τον γενικό γραμματέα για την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Χριστόπουλου.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως το πλοίο θα βρίσκεται στην Κρήτη το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, θα καλύψει τα δρομολόγια για την τρέχουσα περίοδο, είναι επιβατηγό και θα μπορεί να μεταφέρει 250 άτομα και 30 δίκυκλα. Χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα εκτελούσε καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή του Αργοσαρωνικού.

Αν και αρχικά ζητήθηκε να δοθεί κατ' εξαίρεση μια παράταση στο καθεστώς που ίσχυε έως το τέλος της τουριστικής σεζόν και να συνεχίσουν τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ να εξυπηρετούν τη γραμμή, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς θα μας περίμενε ένα τσουχτερό πρόστιμο για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 9818.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, απορρίφθηκαν οι λύσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων «Ελαφόνησος» και «Σοφία Π.», αφού μπορούν μεταφέρουν πολύ λίγα άτομα και έτσι δεν καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής σεζόν.

Στις συσκέψεις μετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΝΕΝΔΥΚ έχει ήδη αγοράσει ένα κλειστού τύπου πλοίο, το «Σφακιά 1», προκειμένου να δρομολογηθεί στη γραμμή από το 2011. Ωστόσο, τα προβλήματα ελλιμενισμού του θα είναι μεγάλα το χειμώνα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Μπραουδάκη, το συγκεκριμένο σκάφος, λόγω των ελλείψεων σε έργα πρόσδεσης που έχουν τα λιμάνια, είναι αδύνατον να εξυπηρετεί και τότε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, όπως έκανε το «Δασκαλογιάννης».