Οχι στον πανικό ούτε όμως εφησυχασμός

Δημοσίευση: 21/08/2009 10:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
555 προβολές

Η σωστή πληροφόρηση είναι η καλύτερη προφύλαξη εν όψει της ενδεχόμενης πανδημίας του ιού της νέας γρίπης, όπως επισημάνθηκε χθες,  κατά την ενημερωτική ομιλία για τους εργαζόμενους που οργάνωσε χθες ο δήμος Χανίων με θέμα: "Ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1 )" με ομιλητή τον Διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος, Διευθυντή Παθολογικού Τομέα και Προέδρου Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων Δρ Ιωάννη Σ. Βαρθαλίτη.

Παράλληλα τονίστηκε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται για τη νέα γρίπη.

"Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός", υπογραμμίστηκε.
Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων περιελάμβανε ενημέρωση και οδηγίες προφύλαξης των εργαζόμενων στον δήμο  σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης σε δημόσιους χώρους.

Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι η ενημερωτική αυτή εκδήλωση είναι μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνεται σε όλους τους δημόσιους χώρους σε αυτή την επίκαιρη φάση εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης. "Ενέργειες σαν και αυτή του δήμου Χανίων διασφαλίζουν τους εργαζόμενους απο λάθος ενέργειες, καθώς οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα δίνουν το παράδειγμα σε εργαζόμενους σε άλλους τομείς. Επίσης προστατεύονται απο τα ενδεχόμενα πανικού ή κακής πληροφόρησης όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης".

"Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ευτυχώς βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο του καλοκαιριού και δεν έχουμε την μεγαλύτερη εξάπλωση που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καταβάλει συγκροτημένες ενέργειες με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προς όφελος του πολίτη"τόνισε.

Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, σημείωσε ότι ο δήμος Χανίων έχει οργανωμένες υπηρεσίες οι οποίες καλύπτουν και τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες. "Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε για την σωστή ενημέρωση επί των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τον ιό της νέας γρίπης, εντάσσεται αυτή η ενημερωτική ομιλία με τον κ. Βαρθαλίτη οποίος συμμετείχε εθελοντικά σε αυτή την εκδήλωση. Όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πάντα καλύτερα με την λογική ότι "όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα"" επεσήμανε.
Η αντιδήμαρχος αρμόδια για  θέματα υγιεινής και ασφάλειας,  κ. Χαρούλα Μυλωνάκη  ανέφερε ότι " στο πλαίσιο των ενεργειών του δήμου μας για τον ιό της νέας γρίπης ο δήμος προχωρά στην ενημέρωση και πληροφόρηση των εργαζομένων. Στόχος μας είναι μέσα απο αυτήν την εκδήλωση να δώσουμε μία σαφή εικόνα για το τι ακριβώς είναι και τι επιπτώσεις έχει η νέα γρίπη".
Η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται να πρυτανεύσει η ψυχραιμία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. "Προχωρήσαμε σε αυτήν την πληροφόρηση χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε αμφιβολίες στους εργαζόμενους μας και να απαντήσουμε στις απορίες τους και τα ερωτήματα τους σχετικά με την νέα γρίπη έτσι ώστε να συνεχίσουν  να είναι ήρεμοι στην καθημερινότητα τους γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο"ανέφερε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας το οποίο είναι επανδρωμένο με επιστημονικό προσωπικό είναι στην διάθεση όλων των δημοτών για να βοηθήσει αν χρειαστεί στην προσπάθεια για την νέα γρίπη.